image
Sursa foto: captură video

Exclusivitate: Milioane de euro extorcate de la oameni de afaceri ajung în buzunarele unor angajați ai ANSA // VIDEO

Milioane de euro sunt extorcate de la oameni de afaceri, ajungând în buzunarele unor angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Jurnal TV a intrat în posesia unui video exclusiv, în care îl vedem pe Dumitru Rotari, inspector superior al direcției municipale ANSA, care recunoaște schemele de corupție din instituție. Funcționarul a fost filmat cu o cameră ascunsă, iar imaginile au ajuns la procurorii CNA. Ulterior, el a fost cercetat într-un dosar de trafic de influență. Toate schemele ar fi sub acoperirea unor politicieni.

Imaginile au fost făcute anul trecut. Din filmulețe se vede cum Dumitru Rotari, inspector superior al direcției municipale ANSA, discută cu un antreprenor, care l-a și filmat. La unele întâlniri, funcționarul povestește cât de greu le este agenților economici să activeze, dacă nu dau mită celor de la agenție.

Banii luați de la antreprenori drept mită sun în euro, nu în lei.

În scheme figurează milioane de euro, doar că banii nu ajung în bugetul statului, ci în buzunarele celor de la ANSA.

La ANSA ar fi o singură logică pentru afaceri...

Pentru bani, în joc este pusă chiar și sănătatea oamenilor.

Schemele de corupție ar fi coordonate de către șefii de la direcția municipală, precum Roman Vengher.

Totul este controlat de unii politicieni, recunoaște Dumitru Rotari, care dă și un nume - ”Filip”.

Despre schemele de la ANSA știu procurorii Centrului Național Anticorupție. În iunie trecut, antreprenorul care l-a filmat pe Dumitru Rotari a făcut un denunț la CNA și a prezentat probele video acuzatorilor. La 28 iunie, Rotari a fost reţinut într-un dosar de trafic de influenţă. A doua zi însă, acesta a fost eliberat din izolator și plasat în arest la domiciliu. Atunci, funcționarul ar fi început să depună mărturii despre implicarea conducerii ANSA în scheme de extorcare a banilor. În martie curent, el a fost recunoscut vinovat de judecători, dar s-a ales cu amenzi și i s-a interzis, timp de un an, să ocupe funcții publice. Ceva mai târziu, decizia primei instanțe a fost anulată de Curtea de Apel. Dumitru Rotari își continuă activitatea la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Am încercat să aflăm când și cum a revenit funcționarul la muncă, dar accesul până la cabinetul șefului acestuia, Roman Vengher, a fost anevoios.

După o perioadă, Roman Vengher a ieșit din cabinetul subalternului său, Ion Toma, și a acceptat să vorbească cu noi. Doar afară...

Inspectorul superior al ANSA, Dumitru Rotari, n-a fost de găsit pentru a da o replică. Nu ne-a răspuns la apeluri nici deputatul Pavel Filip, nici colegul lui, Dumitru Diacov. 

comentarii: