image
Sursa foto: life.ro

Cehia respinge planurile Germaniei privind reforma sistemului european de azil pentru migranţi

Premierul ceh Andrej Babis a respins propunerile Germaniei privind reforma sistemului european de azil încă de dinainte ca ele să fie prezentate formal, relatează agenţia DPA.

„Nu voi mai vorbi deloc despre migraţie. Am respins clar această dezbatere în 2018 şi nu vom abandona această atitudine. Gata!'', a spus Babis într-un interviu publicat sâmbătă de portalul Novinky.cz.

Ministrul german de interne Horst Seehofer urmează să prezinte planul Germaniei privind reforma regulilor europene în materie de azil la reuniunea miniştrilor de interne din statele UE care se desfăşoară luni la Bruxelles.

Acest plan anunţat la jumătatea lunii noiembrie propune examinarea cererilor de azil la frontierele externe ale UE şi plata prestaţiilor sociale pentru migranţi în statele UE care îi preiau.

„Imigraţia ilegală este pur şi simplu inacceptabilă, la fel ca toate ideile despre relocarea refugiaţilor'', a mai spus premierul Babis în interviu.

El a respins şi primirea în Cehia a unui mic grup de orfani sirieni, propusă de opoziţia cehă ca măsură umanitară. ''Ar fi fundamental greşit. Este vorba despre o atitudine de principiu. Oamenii m-au ales să reprezint interesele Cehiei şi cetăţenii cehi'', a argumentat şeful executivului de la Praga, scrie Agerpres.ro.

Dar aceasta nu înseamnă că Cehia nu acţionează în mod solidar, a continuat el, adăugând că oamenii vorbesc mereu despre Orientul Mijlociu, însă uită că, de pildă, Republica Cehă oferă un ajutor umanitar preţios pentru victimele războiului din Ucraina.

Germania, Franţa, Italia şi Malta au ajuns în septembrie la un acord pentru a gestiona fluxurile migratorii din Mediterana Centrală printr-un sistem de redistribuire a migranţilor între state UE, un acord la care doresc să ralieze şi alte state membre ale blocului comunitar dispuse să participe în mod voluntar la acest sistem.

Noutăţile partenerilor

comentarii: