image
Sursa foto: Agerpres.ro

Cererea de eliberare condiţionată formulată de asasinul lui John Lennon, respinsă pentru a 11-a oară

Cererea de eliberare condiţionată formulată de Mark David Chapman, asasinul cântăreţului britanic John Lennon - solistul trupei The Beatles - a fost respinsă pentru a 11-a oară, informează Agerpres.

Mark David Chapman va rămâne pentru cel puţin încă doi ani în închisoare până când va deveni din nou eligibil pentru eliberare, după ce Comitetul pentru eliberări condiţionate i-a refuzat această solicitare în data de 19 august, au anunţat oficialii americani.

În vârstă de 65 de ani, Mark David Chapman este încarcerat după ce şi-a recunoscut vinovăţia pentru împuşcarea mortală a celebrului muzician britanic în faţa imobilului în care acesta locuia, situat în Upper West Side din New York, în 1980.

Condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 20 de ani în spatele gratiilor şi închisoare pe viaţă, Chapman se află în prezent în penitenciarul Wende din Alden, o localitate situată la periferia oraşului Buffalo. În precedentele sale solicitări prin care cerea să fie eliberat condiţionat, el pretindea că l-a descoperit pe Iisus şi a spus că este pregătit să plătească pentru acea crimă rămânând în închisoare „pentru oricât de mult timp va fi nevoie, chiar şi pentru totdeauna”.

Văduva lui John Lennon, cântăreaţa şi artista Yoko Ono, s-a pronunţat de mai multe ori împotriva eliberării lui Chapman, spunând că se teme pentru propria siguranţă, dar şi pentru siguranţa celor doi fii ai lui John Lennon, Julian şi Sean. Ea a avertizat şi în legătură cu posibilitatea ca Mark David Chapman să fie atacat de fanii furioşi ai trupei The Beatles aflaţi în căutarea răzbunării.

„Acum ştiu ce înseamnă ruşinea”

În 2018, la precedenta cerere formulată de Chapman, Comitetul de eliberări condiţionate a decis că eliberarea sa ar putea deveni o chestiune de siguranţă publică, întrucât “cineva ar putea să încerce şi chiar să reuşească să îl rănească, din furie sau din răzbunare, ori din acelaşi motiv pentru care el l-a ucis pe John Lennon, pentru a deveni celebru”. Mark David Chapman a declarat în faţa membrilor acelui consiliu că se simte în fiecare an “din ce în ce mai ruşinat” pentru fapta comisă. “Acum 30 de ani, n-aş putea spune că mi-era ruşine, dar acum ştiu ce înseamnă ruşinea. E atunci când îţi acoperi faţa şi nu vrei să mai ceri nimic”, a declarat el în timpul apariţiei sale în faţa Comitetului pentru eliberări condiţionate.

comentarii: