image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale din RM

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, susține o conferință de presă după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, cu privire la situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

„Am promis că vom fi transparenți și că vom informa despre toate acțiunile noastre referitor la situația aprovizionării cu gaze. (...) Sunt dificultăți peste tot în ce privește livrarea gazulelor și prețurile acestora care au ajuns la cote foarte mare pe piețile internaționale. RM este inevitabil afectată de aceste creșteri de prețuri. În acest sens Guvernul pregătește o serie de soluții pentru a proteja cetățenii până la stabilizarea situației”, a spus Andrei Spânu

Vicepremierul a adăugat că azi dimineață a avut o întâlnire cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic: Moldovagaz, Energocom, CET-urile, Energocom și altele, pentru a vedea ce pași urmează a fi luați Tot azi a fost convocată Comisia Națională pentru Situații Excepționale.

„În cadrul CSE a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Anunțăm stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri necesare pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a țării”, a precizat Andrei Spânu.

Vicepreierul a adăugat că Guvernul a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezervele de stat pentru a reduce utilizarea volumului de gaz de la Termoelectrica. Păcura a început să fie folosită de azi. „Energocom este mandatat ca să găsească soluții alternative de achiziționare a gazelor pentru țară noastră din Ucraina și România, să găsească soluții pentru octombrie și pentru următoarele luni”, a adăugat Spânu.

Suplimentar Comisia a decis că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatori în scopul atenuării eventualelor creșteri a prețului la gaze.

Decizia CSE va fi publicată mâine.

Declarațiile vicepremierului pot fi urmărite mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: