image
Sursa foto: Agerpres.ro

Zelenski: Ucrainenii vor respinge paşapoartele oferite de Vladimir Putin

Preşedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Vladimir Putin nu ar trebui să se aştepte ca mulţi ucraineni să-i accepte oferta de a primi paşaport rusesc.

Putin a declarat sâmbătă că Moscova ia în considerare simplificarea acordării de paşapoarte ruseşti pentru toţi cetăţenii Ucrainei nu doar pentru cei din regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de rebelii separatişti proruşi, într-un demers destinat probabil să provoace indignarea unor politicieni din Ucraina, aflată în război cu separatiştii proruşi din estul ţării din 2014.

„Diferenţa în Ucraina constă în special în faptul că noi, ucrainenii, ne bucurăm de libertatea de expresie în ţara noastră, de o presă liberă şi de internet”, scrie Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Vom oferi cetăţenia ucraineană reprezentanţilor tuturor popoarelor care suferă de pe urma regimurilor autoritare şi corupte.În primul rând – ruşilor, care astăzi suferă probabil cel mai mult”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a făcut declaraţia sa la câteva zile după ce a semnat un decret privind simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse pentru rezidenţii din estul Ucrainei, din zonele aflate sub controlul separatiştilor proruşi, fapt care a determinat Kievul să ceară înăsprirea sancţiunilor internaţionale împotriva regimului de la Kremlin.

Conflictul dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din Donbas s-a soldat deja cu aproape 13.000 de morţi în cei cinci ani de când a început, în pofida acordurilor de la Minsk din 2015 şi a nenumăratelor armistiţii convenite între părţi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: