„Am discutat despre situația politică din țară, despre propunerile pe care le-am înaintat noi, cei de la Blocul ACUM, pentru ca să deblocăm această situație politică și, mai ales, ca să începem procesul de eliberare a statului din captivitate. Domnul Hahn a luat act de această informație, ne-a vorbit despre așteptările pe care le are UE față de un eventual guvern - construirea unui stat de drept, necesitatea de a investiga furtul miliardului pe bune, de a elibera justiția, de a construi o economie de piață în interesul tuturor cetățenilor. Toate lucrurile pe care PD, în special, cei care au deținut puterea până acum, au refuzat să le facă, dimpotrivă - au încălcat toate aceste solicitări ale UE”, a declarat Maia Sandu.

Andrei Năstase a precizat că, în discuția cu înaltul comisar Johannes Hahn, liderii ACUM și-au exprimat angajamentul ferm pentru democrație.

„În același timp, am aflat și de la domnia sa că UE rămâne în continuare pe aceeași dimensiune, își dorește ca în RM să fie edificată o guvernare care ar avea aceleași principii și valori europene - stat de drept, democrație, bunăstare pentru oameni. Am fost cât se poate de expliciți în ce privește pachetul nostru de deoligarhizare a statului, de punere a țării pe făgașul normalității. S-au exprimat părțile și referitor la eventualitatea în care acest lucru nu se va produce - o guvernare angajată pe valori și principii europene - și atunci am evaluat cu toții riscurile de a fi afectat și Acordul de Asociere, și toate libertățile pe care ni le oferă acest Acord. Inclusiv s-a pus în discuție și problema finanțării, pentru că finanțarea RM este una condiționată de statul de drept, de o justiție corectă, independentă, liberă, a unei mass-media necontrolată”, a punctat Andrei Năstase.

Reprezentantul PSRM, deputatul Ion Ceban, a ieșit grăbit și n-a stat să răspundă la întrebări. Doar la întrebarea dacă vor face coaliție cu PD, Ceban a spus că „nu s-a discutat despre acest lucru” la întâlnirea cu Johannes Hahn.

Și Vladimir Plahotniuc a ieșit fără să spună un cuvânt și ignorând întrebările jurnaliștilor.

Ulterior, socialiștii au emis o declarație în care spun că „PSRM constată, cu regret, că blocul ACUM refuză să examineze propunerile PSRM pentru începerea dialogului” și că PSRM rămâne deschis pentru discuții, dar că termenul juridic pentru luarea deciziilor se apropie de sfârșit și atunci urmează dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

„Credem că săptămâna aceasta încă se poate reînoi dialogul și să fie găsită o soluție care să convină ambelor părți, dar și intereselor cetățenilor și țării. Menționăm că săptămâna acesta va fi convocat consiliul republican al PSRM”, se spune în declarația PSRM.