image
Sursa foto: Jurnal.md

Opoziția din CMC cere alocarea a 84 de mil. de lei către spitale: „Pentru autorități sunt prioritare havuzurile și florile”

Fracțiunile PAS, Platforma DA și PL din Consiliul Municipal Chișinău, precum și consilierii neafiliați, propun redirecționarea a 84 de milioane de lei din bugetul capitalei pentru instituțiile medicale din prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19.

Totodată, o treime din consilieri cer convocarea CMC pentru 28 aprilie, la ora 10:00, la sediul Preturii Centru a capitalei.

Mai exact, este propusă mișcorarea alocațiilor pentru transport, anume salubrizarea pentru sezonul rece, dar și tăierea mijloacelor financiare pentru mai multe obiective, precum construcția havuzului din Scuarul Miron Costin și a celui din parcul La Izvor, construcția sistemului de irigare din grădina Catedralei, modernizarea WC-urilor publice, etc.

Din acești bani, 40 de milioane de lei ar urma să fie realocați pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru medici, 33 de milioane de lei - pentru susținerea lucrătorilor din instituțiile medicale municipale, 10 milioane de lei - pentru acoperirea datoriilor instituțiilor medicale.

„A trecut deja o lună de la începutul pandemiei, iar în mod normal Executivul ar fi trebuit să vină cu o atitudine cu privire la prioritățile bugetului. Cu părere de rău, angajații din sistemul medical au ajuns să folosească și saci de gunoi ca protecție. Vedem că pentru autorități continuă să fie prioritară construirea havuzului, flori, etc”, a comentat consilierul municipal al PL Veronica Herța.

În ceea ce privește distribuirea suportului unic de 16 mii de lei pentru lucrătorii din instituțiile medicale, consilerii municipali propun ca aceștia să beneficieze indiferent de locul unde s-au infectat.

„Repartizarea celor 32,9 milioane de lei identificate va fi făcută pornind de la numărul total de angajați per instituție conform necesităților, pornind de la indicatorii: personalul infectat cu COVID-10 și numărul total de angajați”, a menționat consilierul municipal al Platformei DA Aliona Mandatii.

„Medicii și toți angajații sistemului medical trebuie să simtă solidarizarea întregii societăți cu ei, sprijinul și susținerea noastră. Nu avem dreptul moral să lăsăm medicii să fie înjosiți, amenințați și indimidați”, a adăugat consilierul municipal al PUN Corneliu Pântea.

Totodată, în scopul susținerii agenților economici, este propusă suspendarea taxelor locale pentru 2020. De cealaltă parte, fracțiunile din CMC cer majorarea taxelor pentru vicii, precum comerțul cu țigări sau jocurile de noroc.

„Am venit cu un îndemn către primarul general al capitalei să vină cu un suport pentru agenții economici, dar acesta nu a întreprins nimic. Cu regret, constatăm că Executivul nu gestionează suficient de bine situația”, a afirmat liderul fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru.

Toate aceste propuneri urmează să fie discutate în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău, convocată la sfârșitul lui aprilie.

„Facem apel către toți consilierii municipali, inclusiv cei din PSRM, să dea dovadă de responsabilitate și să se prezinte la ședința CMC”, a menționat Vasile Grădinaru.

Proiectele de realocare a mijloacelor financiare din bugetul capitalei, propuse de aceste fracțiuni, urmează să fie expuse consultărilor publice.

Citeşte mai mult despre

CMC

Noutăţile partenerilor

comentarii: