image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Republica Moldova a pierdut cel puțin o tranșă din asistența macrofinanciară acordată de UE; Chicu: „Am exclus-o din buget”

Republica Moldova a pierdut tranșa a treia din vechiul ajutor macroeconomic în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de UE încă în 2017, dar mai speră ca până în iulie să acceseze cel puțin a doua tranșă, a declarat premierul Ion Chicu la Europa Liberă.

„Până în iulie 2020, Republica Moldova mai poate pretinde, formal, la două tranșe. Suntem acum în mai, tranșa a doua încă nu este debursată, iar conform regulilor și procedurilor Uniunii Europene, între două tranșe trebuie să fie trei luni, cel puțin. Respectiv, dacă tranșa a doua nu este, deja tehnic nu mai poți lua a treia, indiferent ce face guvernul sau ce face Uniunea Europeană – așa e procedura. De aceea, când am mers cu rectificare în parlament, tranșa a treia am exclus-o, ea nu mai poate tehnic să intre în buget. Care este rostul să o prevezi în buget, sub aceasta să scrii cheltuieli, dacă știi sigur că nu este tehnic posibil să vină această tranșă? Asta ca răspuns la întrebarea: de ce guvernul acesta a scos tranșa a treia? Pentru tranșa a doua luptăm încă, noi am îndeplinit toate condițiile cele tehnice, au urmat opt condiții adiționale în luna februarie, noi am îndeplinit o bună parte din ele”, a declarat Ion Chicu.

Astfel rămân însă o serie de reforme de îndeplinit înainte ca guvernul Chicu să poată cere măcar a doua tranșă a creditului până în iulie, după care acordul cu Uniunea Europeană expiră.

„Am primit zilele acestea o scrisoare semnată de trei comisari ai Uniunii Europene pe numele meu, deci, ca răspuns la raportul nostru ce am făcut pe cele opt. Actualmente sunt două legi care trebuie votate în parlament, când parlamentul va reveni la regimul normal de lucru. Și mă refer aici la legea privind sancțiunile pentru spălarea banilor și legea privind ONG-urile. Proiectele, textele acestor legi sunt agreate cu experții europeni, asta am făcut-o cu trei săptămâni în urmă, au fost aprobate și în comisiile respective ale parlamentului, așteptăm revenirea parlamentului în regim normal de lucru și sper că plenul parlamentului va vota aceste legi. Acestea sunt condițiile care trebuie încă îndeplinite, bineînțeles se așteaptă progres mai mare pe reforma justiției, avansăm acolo, dar acum ne-am împotmolit mai mult în consultări. Se consultă în fiecare zi Ministerul Justiției cu experți, cu exponenți ai partidelor politice etc., etc., se face pe bază online, dar sperăm că o să avansăm. Mai este o condiție de a crea o echipă comună de investigație a furtului miliardului cu partea letonă”, a mai spus Ion Chicu.

Amintim că, în octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat acordarea primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Alocarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a UE a fost amânată în 2018 în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a anula rezultatele alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: