image
Sursa foto: jurnal.md

Proiect de lege inclus pe agenda Parlamentului de săptămâna viitoare: Prețurile carburanților ar putea fi reglementate

Un proiect de lege prin care se propune stabilirea normelor generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere va fi examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de săptămâna viitoare

Proiectul conține o anexă în care este prezentată formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Acestea se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată.

În opinia autorului inițiativei, deputatul independent Alexandru Olienic, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, întrucât reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și respectiv excluderea concurenței neloiale.

Totodată, inițiativa urmărește asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la aceste produse, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts).

Precizăm că prețurile carburanților au crescut deja de trei ori în februarie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat că nu dispune de competențe și atribuții care i-ar permite să intervină direct în procesul de formare a prețurilor, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

Subiectul a fost discutat și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de Maia Sandu.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: