image
Sursa foto: foto simbol

Specialiștii au înregistrat pentru prima dată ritmul cardiac al balenelor albastre: Descoperirile sunt spectaculoase

Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au înregistrat ritmul cardiac al balenelor albastre, dezvăluind noi informații despre cel mai mare mamifer din lume.

Cercetătorii au apelat la un soi de ventuze, pe care le-au aplicat de înotătoarea stânga a uriașului mamifer marin, cu ajutorul cărora au amplasat de animal senzori electronici, a notat CNN. Oamenii de știință au descoperit că ritmul cardiac al balenelor albastre în momentul în care s-au afundat în adâncuri după mâncare a scăzut, incredibil, la doar două bătăi pe minut! Când a început să iasă la suprafață, ritmul cardiac al balenei albastre a început să crească.

Ritmul cel mai alert s-a înregistrat când animalul a ieșit la suprafața apei pentru a respira, ajungând la 25 – 37 de bătăi pe minut. Balenele albastre, care pot ajunge până la aproximativ 30 de metri lungime, sunt considerate a fi cele mai mari mamifere care au trăit vreodată. Potrivit oamenilor de știință, analiza datelor sugerează că inima balenei albastre „funcționează la limită” și poate oferi indicii de ce balenele albastre nu au crescut mai mari.

„Animalele care ajung la extremele fiziologice ne pot ajuta să înțelegem limitele biologice în funcție de dimensiuni”, a declarat Jeremy Goldbogen, profesor asistent de biologie la Universitatea din Stanford, autorul principal al lucrării.

De ce i-au surprins rezultatele pe cercetători

„Acestea pot fi deosebit de sensibile la schimbările din mediul lor care le-ar putea afecta aprovizionarea cu alimente. Aceste studii pot avea implicații importante pentru conservarea și gestionarea speciilor pe cale de dispariție, cum ar fi balenele albastre”, a adăugat Jeremy Goldbogen . Cercetătorii au adăugat că rezultatele au fost interesante, deoarece cea mai mare frecvență cardiacă a balenei a depășit predicțiile, în timp ce cea mai mică frecvență cardiacă a fost cu aproximativ 30% până la 50% mai mică decât se aștepta, scrie libertatea.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: