Breaking News

image
Sursa foto: AgroTV

VIDEO: Victoria este jurist de profesie, dar a mers pe urmele bunicului și s-a făcut apicultoare

Este jurist și pedagog de profesie, dar albinele i-au plăcut mai mult. Vorbim despre apicultoarea Victoria Rusnac din Dumbrava, Trușeni, care de șase ani este regina celor 300 de familii de albine pe care le îngrijește. Victoria a recurs și la tehnici de apiterapie - o procedură medicală cu aer de stup şi zumzet de albine, idee care i-a venit apicultoarei după o vizită în Ucraina. Cum se descurcă după seceta de anul trecut și pandemia care i-a afectat veniturile a aflat colega noastră, Eugenia Apostu.

În cei șase ani, Victoria a ajuns la 300 de familii de albine, iar acum doi ani a scos pe piață un produs nou: miere naturală cu pomușoare uscate prin înghețare:

„De doi ani s-a născut un produs nou miere naturală cu pomușoare care sunt uscate prin înghețare, toate proprietățile sale se păstrează. Deja de un an de zile are succes pe piață și iarăși eu bat să nu vindem pe tarabe, la piață. Trebuie să fie un produs de calitate, certificat în toate standardele naționale", ne informează Victoria Rusnac.

Victoria este apicultoarea cu zeci de vise pe care, unul câte unul, le transformă în realitate. După mierea mixată cu pomușoare, i-a venit ideea să construiască câteva căsuțe-stupi pentru terapie cu aer de stup şi zumzet de albine.

„Aerul din stup conține elemente din produse apicole cu aerosoli puternici ca: polenul, lăptișorul de matcă, venin, ceară care ajută la fortificarea organismului și întărește sistemul imunitar".

Pandemia i-a afectat afacerea, iar efectele ei se resimt și acum, spune apicultoarea:

„Noi simțim și acum și vom simți încă vreo doi ani. A fost o criză economică, pandemia și seceta. Un ansamblu, când vine o nenorocire nu vine niciodată singură. A fost secetă și foarte puțină miere, salcâmul a fost foarte puțin, iar stocul de anul trecut a fost epuizat încă acum două luni. Noi toți așteptăm miere de anul acesta", ne mai spune Victoria.

Apiterapia este un domeniu la început de cale în Moldova, însă Victoria este sigură că această metodă va ajunge una dintre cele mai căutate soluţii alternative. Apicultoarea spune că își dorește ca de la trei căsuțe de apiterapie să ajungă la câteva zeci, pentru a oferi posibilitate tuturor doritorilor să respire aer de stup din Dumbrava.

Citeşte mai mult despre

comentarii: