image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a început vaccinarea anti-Covid la Moscova, cu Sputnik V

Rusia își începe programul de vaccinare Covid-19 în clinicile din Moscova și îi imunizează prima dată pe cei mai expuși riscului de infectare cu Covid-19, scrie BBC. Rușii folosesc propriul vaccin, Sputnik V, care a fost înregistrat în luna august.

Cercetătorii care au dezvoltat vaccinul anti-Covid Sputnik V spun că este 95% eficient și nu provoacă efecte secundare majore, însă se află încă în curs de testare în masă.

Mii de oameni s-au înregistrat deja pentru a fi vaccinați în acest weekend cu prima doză de Sputnik V, deși nu este clar cât de multe vaccinul poate fabrica Rusia, astfel încât să asigure cele două injecții menite să imunizeze populația. Potivit estimărilor specialiștilor de la Moscova, se așteaptă ca producătorii să aibă gata două milioane de doze de vaccin doar până la sfârșitul anului.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, care a anunțat demararea programului la începutul săptămânii, a declarat că acesta este destinat persoanelor care lucrează în școli, în serviciile de sănătate și asistenților sociali. El a explicat că lista va crește pe măsură ce va fi disponibil mai multe doze de vaccin.

Rușii din Moscova se înregistrează online pentru a se vaccina anti-Covid

Un serviciu de înregistrare online permite rezidenților orașului, care au una dintre profesiile prioritare să facă o rezervare pentru a se vaccina în unul din cele 70 de centre din Capitală. Centrele vor fi deschise zilnic, de la ora 8 până la ora 20.

Persoanele care au făcut orice fel de injecții în ultimele 30 de zile sau care au avut boli respiratorii în ultimele două săptămâni vor fi excluse, la fel ca și cele cu anumite boli cronice, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează.

Fiecare persoană va primi două injecții, a doua la 21 de zile după prima.

Cu peste 2.300.000 de infecții, Rusia are al patrulea cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din lume, după Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Rusia a înregistrat mai mult de 40.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: