image
Sursa foto: Castel Mimi

Vinurile Castel Mimi - jumătate de milion de sticle, consumate anual de amatori și experți, din Japonia până în Canada

Castel Mimi, care a împlinit în această toamnă șase ani de la deschidere, a devenit în ultimii ani nu numai una din principalele atracții turistice a țării, dar și unul din renumiții producători de vinuri din Republica Moldova. Vinăria din Bulboaca, care în ultimii 130 de ani și-a întrerupt producția doar de două ori, în timpul celor două războaie mondiale, produce în prezent peste jumătate de milion de sticle de vin pe care le exportă în peste douăzeci de țări.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: “Am fost printre primii care la începutul anilor 2000 am decis să investim masiv în modernizarea liniilor de producție, iar după instituirea embargoului să plecăm de la producerea pentru mass-market și să dezvoltăm producerea unor vinuri la standarde occidentale”.

Pentru fermentarea mustului sunt folosite utilaje performante din Franța, Italia și Elveția. Iar vinurile nobile sunt maturate în cel mai vechi loc la Castel Mimi – beciurile de peste 130 de ani, cu o temperatură constantă de 12 grade, asigurată de pereții castelului care au la bază peste un metru și jumătate grosime. În prezent în aceste beciuri, cu o capacitate maximă de 3000 de butoaie se află 1000 de butoaie, în mare parte, din stejar francez, adus dintr-o regiune din preajma Bordeaux. Termenul de maturare oscilează de la 6 luni la 24 de luni, vinul fiind bun chiar și peste 20 de ani după imbuteliere.

Castel Mimi produce la moment peste 60 de articole de produse vinicole, popularitatea cărora este în creștere pe piața internațională, acestea fiind exportate în circa 20 de țări, peste 70% fiind în statele europene, China și Japonia.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: “Succesul Vinurilor de la Castel Mimi constă în cupajarea vinurilor și soiurilor care să creeze un produs final balansat, plin de arome și gust. Cupajele pe care le descoperim ne fac să ne mândrim cu așa vinuri ca Sânzienele, Frați sau emblematicul Roșu de Bulboaca. Cupajarea vinurilor se face strict în zilele de weekend, pentru ca în afara rutinei zilelor de lucru să ne putem concentra pe transformarea unui vin în artă”.
Castel MimiCastel Mimi

Strugurii pentru vinurile Castel Mimi sunt crescuți doar în Regiunea Codru, în centrul Moldovei, în imediata apropiere a râuluiNistru. Clima dominată de vânt din această regiune asigură o aerare permanentă, astfel încât maladiile nu se răspândesc.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: “În viile noastre, care se află pe malul râului Nistru, folosim cele mai moderne tehnologii,dar, și cât mai mulți oameni din satul Speia și Bulboaca. De exemplu, culesul strugurilor se face manual în lăzi a câte 20 de kg și se transportă cu atenție până la vinărie”.

În viile noastre ne străduim să facem, în special, lucrări manual. Și din punct de vedere ecologic, dar și pentru a susține comunitățile. Atragem la maxim locuitorii din satele din preajmă, cărora de mai bine de o sută treizeci de ani, viile de aici le asigură un loc de muncă”.

Viile sunt deosebite și din cauza volumului anual mic de precipitații, astfel fiindt practicate de trei ori mai puține intervenții de tratament în vie, chiar și față de vii din regiunea Bordeaux din Franța. În rezultat, vinurile produse de Castel Mimi sunt unele dintre cele mai bine cotate la concursurile și expozițiile internaționale de vinuri.

Castel MimiCastel Mimi

Noutăţile partenerilor

comentarii: