image
Sursa foto: msmps.gov.md

Ion Cîvîrjîc: „Pentru pacienții nevaccinați lupta cu virusul este nemiloasă și dură”

Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă, iar lupta împotriva pandemiei de coronavirus încă nu s-a încheiat. De această părere este șeful secției reanimare COVID-19 IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Ion Cîvîrjîc, care susține că ne așteaptă un nou val de infectări ce va supraîncărca sistemul medical, dacă oamenii nu se vor vaccina.

Numărul pacienților crește tot mai mult și noi realizăm că lupta noastră încă nu s-a terminat, iar această variantă Delta este foarte agresivă și se răspândește rapid. Din păcate pentru mulți pacienți care se află în terapie intensivă și marea majoritate practic 99% nu sunt vaccinați această luptă cu virusul este dură și nemiloasă”, a spus Ion Cîvîrjîc, șeful secției reanimare COVID-19 IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Odată cu începerea noului an școlar va crește și numărul cazurilor de infectări. Astfel, noile tulpini care apar fiind mai agresive și contagioase, provoacă îngrijorări și complicații. Incidența ridicată a COVID-19 la nivel comunitar crește considerabil riscul de transmitere în școli, iată de ce trebuie să facem cu toții eforturi pentru a reduce transmiterea virusului, susține Ion Cîvîrjîc.

Realizăm că copiii noștri pleacă la școală. Ne așteaptă un nou val mare de infectări care va supraîncărca sistemul medical, va duce la faptul că mulți pacienți vor avea nevoie de paturi de terapie intensivă. Problema cea mai mare este faptul că mulți dintre noi rămân nevaccinați, iar vaccinarea este una din căile de a scăpa de această epidemie. Trebuie să fim conștienți pentru că de altfel nu vom învinge, deoarece tot mai multe tulpini vor apărea mult mai agresive”, a mai adăugat medicul.

Datele arată faptul că administrarea schemei complete de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de boală severă și de deces. De asemenea, este important în continuare să respectăm măsurile de sănătate publică și de distanțare socială.

Totul este în mâinile noastre, trebuie să demonstrăm că ne pasă, este țara noastră, noi trăim aici, sunt copiii noștri, rudele și trebuie să fim conștienți de faptul că este necesar să-i protejăm. Este o luptă a societății noastre, nu doar a doctorilor sau a guvernării”, menționează Ion Cîvîrjîc.

De la inițierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (2 martie 2021) au fost administrate 1.219.812 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 20.6%, cu schemă completă – 18.6%, lucrători medicali vaccinați cu o doză: 88,5 %, lucrători medicali vaccinați cu două doze: 84,5 %.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: