image
Sursa foto: digi24.ro

Furie în Palestina: Imaginea lui Trump a fost incendiată in public

Planul prin care președintele american Donald Trump vrea sa rezolve unul dintre cele mai vechi conflicte din lume a stârnit proteste imediat ce a fost prezentat.

Este vorba despre planul de pace pentru Israel și Palestina. Harta trasată sub coordonarea ginerelui liderului de la Casa Albă prevede un stat palestinian cu capitala la periferia Ierusalimului şi recunoaşterea coloniilor israeliene din teritoriile ocupate. Acestea sunt considerate ilegale, potrivit dreptului internațional. Doar Israelul este încântat de aceste idei, scrie digi24.ro.

Viziunea de pace a președintele Statelor Unite a adus doar furie în rândul palestinienilor. Avându-l alături de premierul Israelului Benjamin Netanyahu, Donald Trump și-a prezentat planul la Casa Albă - un plan prin care i-a oferit aliatului său aproape tot ce își dorea.

Planul este rezultatul muncii ginerelui și consilierului lui Donald Trump, Jared Kushner. Propune crearea unui stat palestinian cu capitala în ceea ce președintele american a numit „Ierusalimul de Est”, promițând în același timp că Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului. Așadar, palestinienii ar urma să se mulțumească cu periferia orașului sfânt. Planul recunoaște coloniile israeliene din Cisiordania, zonă care pe harta trasată de Kushner apare ca un mozaic de teritorii ce aparțin ambelor părți.

Donald Trump le-a promis palestinienilor că, dacă vor fi de acord cu el, vor beneficia de investiţii de 50 de miliarde de dolari. Pe harta prezentată de administrația americană este marcată o viitoare zonă industrială palestiniană, în plin deșert.

Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul „ferm” în favoarea planului ONU, ceea ce înseamnă o soluţie negociată şi viabilă cu două state. Iordania a anunțat că se opune planului Trump și că susține o variantă care va pune pune capăt ocupaţiei israeliene începute în 1967. Arabia Saudită, un aliat al SUA, declară că apreciază eforturile președintelui Trump, dar îndeamnă Israelul și Palestina la negocieri directe.

Refuzul a fost întărit şi de preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, care a spus despre acest acord că „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: