image
Sursa foto: Igor Dodon//Facebook

Reoligarhizarea roșie

Deşi s-a discutat mult despre eliberarea instituțiilor statului din captivitatea lui Plahotniuc, la scurt timp de la retragerea PDM în opoziţie şi fuga lui Vladimir Plahotniuc peste hotare, în loc să ajungă independente, mai multe instituții importante ale statului au ajuns la cheremul lui Dodon.

După constituirea așa-zisei înțelegeri între PSRM și Blocul ACUM, socialiștilor le-a revenit Ministerul Apărării și Serviciul de Informații și Securitate. Totodată, lupta pentru depolitizarea Procuraturii Generale a dus la căderea Guvernului Sandu, iar în fruntea acestei instituții a fost numit fostul deputat democrat Alexandr Stoianoglo.

Experţii în domeniu şi reprezentanţii societăţii civile au calificat alegerea lui Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale drept rezultat al unei înțelegeri politice între democrați și șeful statului.

Preşedintele Igor Dodon a fost la ceremonia de prezentare a lui Stoianoglo la Procuratura Generală, dar a spus că nu se va implica în activitatea procurorilor, pe care i-a îndemnat să nu dea ascultare politicienilor. Stoianoglo a declarat că știe ce are de făcut ca procuratura să nu mai fie percepută drept o structură coruptă și controlată politic.

Şi în funcţia de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost numit un om din anturajul lui Dodon, Ruslan Flocea. Acesta a exercitat funcţia de secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova, a fost consilier al Zinaidei Greceanîi în perioada în care ultima era prim-ministru și a condus Direcţia teritorială Centru a CNA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: