image
Sursa foto: libertatea.ro

Cercetătorii vor să elimine microplasticele poluante cu ajutorul unor bacterii

Microbiologii au găsit o modalitate pentru a îndepărta microplasticele poluante din mediul înconjurător, cu ajutorul bacteriilor, scrie The Guardian.

Bacteriile tind să se grupeze în mod natural și să se lipească de suprafețe, ceea ce creează o peliculă adezivă, numită „biofilm” – o vedem în fiecare dimineață, când ne spălăm pe dinți și scăpăm de placa dentară. Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong (PolyU) vor să folosească această proprietate a bacteriilor pentru a recicla microplasticele din apa poluată. „Este imperativ să dezvoltăm soluții eficiente pentru a opri «plastifierea» mediilor noastre naturale”, a declarat Sylvia Lang Liu, cercetător în microbiologie la PolyU și cercetător principal în acest proiect, citat de digi24.ro.

Cum ajung microplasticele în organismul uman

Microplasticele sunt fragmentele de plastic, de obicei mai mici de 5 mm, care sunt eliberate accidental în mediu, de exemplu în timpul producției pungilor de cumpărături sau a sticlelor de apă, precum și al activităților de zi cu zi, cum ar fi spălarea hainelor sintetice. Deși sunt foarte mici, aceste particule pot avea un impact uriaș asupra mediului, pentru că nu sunt biodegradabile și rămân în atmosferă, acumulând substanțe toxice. Ele se dispersează în apele reziduale și ajung în ocean, fiind ingerate de animalele marine. Acestea ajung apoi în lanțul alimentar al omului, dăunând sănătății. Microplastice au fost găsite în peste 114 specii acvatice în 2018, dar și în sare, salată, mere și multe altele. Cu toate că sunt o reală problemă, oamenii de știință nu au găsit până acum nici o modalitate durabilă de a elimina microplasticele.

Vor să repete experimentul în condiții reale

Echipa lui Liu a realizat un biofilm dintr-o bacterie numită „Pseudomonas aeruginosa”, capabilă să încorporeze microplasticele din apă. Aceste adevărate plase din microbi captează microplasticele, le grupează și le duc la fundul apei. Ulterior, cercetătorii le colectează și le reciclează. „Aceasta este cu adevărat o inovație în privința crizei poluării cu plastic”, a spus dr. Joanna Sadler, cercetător la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în acest studiu. Experimentul a fost însă realizat în laborator, nu în condiții reale, în ocean sau canalizare. Bacteria „aeruginosa” este purtătoare de boli pentru oameni și nu ar putea fi utilizată în proiecte pe scară largă. Totuși, cercetătorii sunt încrezători că metoda poate fi replicată cu bacterii naturale, care formează biofilmul în canalizare sau alte medii apoase, mai arată sursa citată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: