Potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, împrumutul suplimentar este necesar, întrucât la elaborarea schiței de proiect a penitenciarului au fost făcute calcule estimative, care nu s-au axat pe volume concrete ale lucrărilor. Acest lucru a cauzat creșterea cheltuielilor. Un alt factor ar fi creșterea anuală a ratei inflației.

„Pe parcurs a fost dezvoltat propriu-zis proiectul și documentația de proiect și, ținând cont de faptul că proiectul a arătat modificări de costuri în sensul majorării acestora, și ținând cont și de rata inflației, s-a constatat necesitatea de a modifica costul total al proiectului cu circa zece milioane de euro”, a spus ministra Justiției.

Lucrările de construcție a noului penitenciar în Chișinău, care ar urma să fie lansate la începutul anului viitor, ar putea dura circa trei ani. Menționăm că, în 2013, Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat un Acord-cadru de împrumut, în valoare de 39 de milioane de euro, bani alocați pentru construcția noului penitenciar.