image
Sursa foto: jurnal.md

De la începutul pandemiei în RM s-au infectat cu virusul Covid 14 709 lucrători medicali; „Este o cifră care ne doare”

De la începutul pandemiei până în prezent în Republica Moldova s-au infectat cu virusul Covid 14 709 lucrători medicali. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc.

Dintre aceștia, 4358 sunt medici, 6147 sunt asistenți medicali, iar 1988 sunt infermiere.

„Este un număr care ne doare, pentru că în urma infectării mulți nu-și pot exercita atribuțiile și astfel povara asupra sistemului de sănătate este dublă. Din păcate în rândul medicilor la fel avem cazuri grave, extrem de grave și de deces. De aceea rugăminte noastră e ca oamenii să respecte în continuare acele măsuri de protecție necesare pentru a preveni răspândirea infecției”, a declarat Tatiana Zatâc..

Secretarul de stat a mai anunțat că în total au fost testați 42 124 de lucrători medicali, iar în ultimele șapte zile au fost testați 547 de langajați

Amintim că responsabilii de la Ministerul Sănătății au analizat azi pregătirea pentru campania de vaccinare.

Punctele de vaccinare vor fi în instituțiile medicale spitalicești, Centrele Medicilor de Familie, Centrele de Sănătate, Centrele Consultativ-Diagnostice.

Totodată, este în proces de lucru și definitivare sistemul de evidență electronică, care va permite monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID-19 și actualizarea zilnică a informației privind persoanele vaccinate la nivel național. Sistemul va înregistra mai mulți indicatori precum categoria persoanelor, tipul vaccinului și data administrării acestuia. Totodată, sistemul va permite înregistrarea efectelor adverse post imunizare și raportarea acestora.

Menționăm că, la data de 13 ianuarie 2021 Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat Planul național de imunizare anti-COVID-19, în care sunt incluse etapele și categoriile persoanelor care vor fi vaccinate. Țara este în așteptarea vaccinului atât pe platforma COVAX, care a anunțat livrarea primului lot în luna februarie, dar și din ajutorul oferit din partea României.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: