image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA, despre dublarea salariilor judecătorilor CC: „Sfidează legea bunului simț”

Platforma DA critică decizia de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională în lipsa avizului Guvernului. De asemenea, formațiunea își declară dezamăgirea că Proiectul de lege privind plafonarea salariile exagerate, semnat de Platforma DA, nu a fost votată în a doua lectură de majoritatea parlamentară.

„Am decis să revenim la o problemă foarte sensibilă pentru societatea noastră, anume la salariile nesimțite, salarii care reprezintă un decalaj enorm dintre salariile pe care le primesc anumiți funcționari, demnitari din R. Moldova și a oamenilor angajați în sfera bugetară, mă refer aici la pedagogi, la medici, la oameni din celelalte domenii.

Am așteptat de la colegii noștri din Parlament ca în această perioadă proiectul nostru de lege pe care l-am aprobat în Legislatura trecută, care prevedea un mecanism foarte clar de plafonare a acestor salarii nesimțite să fie aprobat. Am găsit și mecanismul foarte clar, pentru că am legat și creșterile salariale ale funcționarilor și demnitarilor de salariul mediu pe economie, din păcate nu s-a făcut nimic până acum în acest sens, chiar dacă au venit niște semnale de la Parlament că se va continua”, a menționat fostul deputat Vasile Năstase. Reprezentantul Platformei DA a reiterat că acel proiect a fost votat în prima lectură și că nu există niciun impediment să fie votat și în a doua lectură.

„În elaborarea proiectului nostru de lege am făcut tot posibilul pentru a nu atinge salariile care erau până acum la Curtea Constituțională, considerăm ca aceste salarii de 40-45 de mii sunt niște salarii absolut decente, în condițiile în care 85% din populație este pauperizată, oamenii trăiesc sub nivelul decenței, considerăm că amendamentul de dublare a acestor salarii a fost unul neavenit, inoportun și imoral”, a mai spus Vasile Năstase.

Platforma DA constată că a fost încălcat art.131 din Constituția R. Moldova care spune, că orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor suplimentare, pot fi adoptate numai după ce sunt adoptate de Guvern. „Guvernul actual nu acceptat acest amendament considerând că nu există resurse bugetare suficiente pentru a acoperi aceste creșteri de salarii a celor de la CC și în felul acesta dacă nu există avizul Guvernului, Parlamentul nu avea cum să voteze acest produs legislativ al Olesei Stamate și noi îl considerăm anticonstituțional," a mai declarat Vasile Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: