image
Sursa foto: jurnal.md

„Filip a pus la vot eliminarea din fracțiune a lui Nichiforciuc, dar Diacov i-a salvat pielea”

În cadrul ședinței de ieri a Partidului Democrat, liderul formațiunii, Pavel Filip, ar fi propus eliminarea din fracțiune a lui Eugeniu Nichiforciuc. Cel puțin asta afirmă deputatul PAS Mihai Popșoi care a adăugat că, potrivit surselor din PD, Nichiforciuc ar fi fost salvat de Dumitru Diacov.

Întrunirea de ieri a PD a avut loc după ce, duminică, Dumitru Diacov, Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc și fostul director al SIS Vasile Botnari au fost surprinși de reporterii unui portal de știri intrând și ieșind dintr-un hotel din Chișinău, după o întrevedere cu Alexandru Vâlcu. Potrivit sursei, acesta ar fi un personaj extrem de influent din anturajul președintelui Igor Dodon, iar întrevederea ar fi durat mai multe ore.

„Din ceea ce cunoaștem noi, de la surse din cadrul PD care au asistat la întrunire, Filip a pus la vot eliminarea din fracțiune a lui Nichiforciuc. S-a cerut vot secret așa cum se practică la ei în fracțiune. Era aproape să facă acest lucru, dar că Diacov însă a tărăgănat și astfel i-a salvat pielea lui Nichiforciuc. Este cumva încurajator că Filip a avut determinarea să facă acest lucru. Acea întâlnire de la hotel nu a fost decât o încercare de a trage sforile, de a lua decizii pentru partid, astfel încât deputații să fie puși în fața faptului și doar să voteze. Nichiforciuc și ceilalți care au fost la acea întâlnire i-au vândut pur și simpu, dar vedem că fracțiunea PD nu s-a lăsat vândută chiar așa de ușor. Cât va mai rezista e greu de spus”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiuni Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Problema mare e că niște oameni din PD, care au controlat niște afaceri destul de profitabile, vorbim de Andronache la Metalferos și Nichiforciuc care are are niște cariere de piatră, în mod evident vor să-și păstreze afacerile. PD a nimerit în capcana creată de ei. Ei au desrămat PL, PLDM și acum ei se află în aceeași situație cu PSRM. Toate aceste grupuri din PD vor ajunge să lupte între ele”, a menționat secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță.

În opinia expertului politic Corneliu Ciurea, în interiorul Partidului Democrat sunt oameni care „joacă de partea socialiștilor”.

„Aceste încercări de a slăbi PD, de a-i reduce rolul pe scena politică îl urmăresc mai multe partide. De fapt toți concurenții acestui partid. Pe lângă faptul că Partidului Democrat îi doresc o dispariție rapidă cei din dreapta și Pro-Moldova, sigur că și socialiștii vor ca PD să fie docil în actul guvernării și să accepte toate dispozițiile de la președinție. În formatul actual, creat de Filip, nu acceptă acest lucru, dar în interiorul PD sunt oameni care joacă de partea socialiștilor. Echipa lui Nichiforciuc dorește un PD aliat cât mai strâns cu PSRM, dorește un partid fără identitate distinctă”, a spus Ciurea.

„În actuala formulă, PD nu mai este acel partid care era înainte să fie preluat de Plahotniuc. Este un partid din transfugi, nici nu poate să aibă o identitate. Toate problemele pornesc de la faptul că acest partid este o adunătură de businessmani, care nu au apărut întâmplător în lista de deputați. Lista a fost făută personal de Plahotniuc. Este un partid al oamenilor de interese”, a comentat ex-parlamentarul PD Stela Jantuan.

„Aceste lucruri nu sunt întâmplătoare în aceste vremuri cumplite. Există cel puțin două condiții care tulbură apele PD. Prima, avem alegeri prezidențiale, iar Dodon a considerat în toamnă că și-a aranjat lucrurile foarte bine. A făcut, în viziunea sa, o coaliție solidă cu PD. S-a arătat că lucrurile nu sunt așa, avem COVID-19, secetă și nici PD nu s a ținut grămadă. Sunt lupte interne. Al doilea principiu care generează astfel de întâlniri este faptul că în RM continuă să existe afaceri semilegale”, a spus și liderul USB, Valeriu Munteanu.

Live: Ora Expertizei, 04.05.2020

Urmăriți ediția online pe www.jurnaltv.md www.jurnal.md, dar și pe pagina de Faceboook. COMENTEAZĂ LIVE PE PAGINA NOASTRĂ https://www.facebook.com/jurnaltv/ Publicată de JurnalTV.md pe Luni, 4 mai 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: