image
Sursa foto: jurnal.md

Medic pediatru: „Copiii sunt mai puțin expuși riscului de infectare la terenul de joacă în aer liber decât în încăperi”

Primăvara copiii se confruntă cu mai multe boli, printre care răcelile, virozele și, mai nou, infecția cu noul coronavirus. În această perioadă extrem de dificilă, aceștia sunt cei mai vulnerabili, potrivit medicului pediatru Alla Chichicea. Din cauza stresului, a timpului nelimitat petrecut în fața calculatoarelor și a telefoanelor, copiii pot dezvolta anumite probleme de sănătate.

Măsurile impuse pe perioada pandemiei afectează destul de serios copiii, avertizează medicul pediatru.

„În jur toți vorbesc despre acest virus ciudat, iar în concluzie apare stresul, tristețea, anxietatea și alte stări. Recomand să le explicați copiilor că este un microb care nici într-un caz nu trebuie să ajungă pe buze, ochi sau nas. Să respecte distanța socială și să le aduceți la cunoștință că unele informații din mediul online nu sunt adevărate și nu trebuie să citească din surse neautorizate. Am observat că mulți s-au obișnuit să trăiască cu acest virus. Așa și trebuie să fie. Mămicile vin la consultație, nu le este frică. Atunci când ai un copil care plânge toată noaptea din cauza unei dureri de urechi, de exemplu, nici Covid-19 nu te oprește”, spune Alla Chichicea.

Chiar dacă toți vorbesc doar de Covid-19 ca fiind cea mai periculoasă infecție din ultima perioadă, medicul pediatru spune că sunt o mulțime de alte patologii cu care se confruntă cei mici.

„În această perioadă consultăm mulți copii cu afecțiuni bacteriene, viroze, răceli, rinofaringita, traheobronșita, bronșita obstructivă, otita sero-mucoasă, mononucleoza infecțioasă, scarlatina, tusea convulsivă. Cu părere de rău, avem cazuri de ticuri motorii, atacuri de panică, miopie (aceștia sunt redirecționați la neurolog si oftalmolog)”, a menționat Alla Chichicea.

Totodată, este important să urmăriți comportamentul unui copil atunci când se simte rău, iar la primele simptome să consultați medicul.

„Dacă aveți o urgență, neapărat trebuie să vă adresați la medic, aici mă refer la cazul când copilul are febră mai mult de 3 zile din 24 ore, febră înaltă 39-40 la fiecare 2 ore sau febră care nu cedează la antipiretice. Sau dacă acesta refuză să consume lichide, să mănânce, are vome repetate, scaune lichide mai mult de 10, este apatic și somnolent. În cazul în care febra este 37-37.5, nu administrăm nimic medicamentos, copilul trebuie să fie hidratat, ușor îmbrăcat. Dacă febra este 38 și mai sus, iar începem cu măsuri fizice: dezbrăcăm copilul, hidratăm, punem comprese calde, apă cu 2-3 grade mai mică decât temperatura la copil. Dacă febra continuă să crească 38.5-39.5, atunci avem nevoie de antipiretice”, a precizat medicul pediatru.

jurnal.mdAlla Chichicea, medic pediatru

Pandemia influențează semnificativ sănătatea mintală a tuturor, de aceea părinții trebuie să-și păstreze calmul indiferent de situație.

„Recomand mamelor să nu facă panică, să analizeze calm situația. Ne aducem aminte cu cine a avut contact copilul în ultimele 3-4 zile. Riscul de reinfectare există oriunde. Totul depinde de răspunsul imun al copilului, de cantitatea virusului și timpul de expunere. Nu e o problemă dacă contactează o altă infecție virală, acestea întăresc sistemul imun. Nu a rămas doar Covid-19 diagnostic principal”, mai spune Alla Chichicea.

Medicul pediatru recomandă, în această perioadă, administrarea în cazul copiilor a vitaminei D3 și a suplimentelor alimentare, precum Zinc și Vitamina C.

„Nu tratez copiii la telefon și nici nu este bine să indici un tratament până nu vezi fizic pacientul. Dar, dacă în familie cineva a fost confirmat pozitiv la Covid - se ține legătura telefonică cu medicul și nu e de dorit de venit la consultație pentru a nu expune riscului alte persoane”, a mai spus medicul.

De asemenea, medicul pediatru susține că, la terenul de joacă în aer liber copiii sunt mai puțin expuși riscului de infectare decât pe teren de joacă de tip închis din centrele comerciale.

„Nu sunt de-acord cu măsurile care au fost impuse acum câteva zile și anume interzicerea frecventării parcurilor și terenurilor de joacă. Adică în biserici, în centre comerciale este mai bine decât să respire o gură de aer? Copiii au nevoie de plimbări, au nevoie de a face gimnastică respiratorie prin alergări.
Acasă ei stau câte 6 ore în fața calculatorului. Dar, au nevoie de socializare și nu contact doar prin telefon, TV, calculator, astfel riscăm să observăm la marea majoritatea copiilor probleme cu somnul, impulsivitatea, anxietate socială, depresie, tulburări de tip de deficit de atenție și hiperactivitate”, a mai adăugat Alla Chichicea.

Medicul recomandă să ne focusăm pe lucrurile frumoase, să respectăm măsurile de prevenție și să ducem un mod de viață sănătos, fără stres și informații toxice.

„Riscul de infectare este oriunde, chiar și cel mic frățior sau surioara poate aduce virusul acasă sau părintele de la serviciu. Cel mai bun sfat este igiena locuinței, a suprafețelor, încălțămintei, mâinile la intrare în casă + curățarea nasului cu apă fiziologică, utilizarea suplimentelor de vitamine și cel mai principal să nu vă fie frică”, a mai spus medicul pediatru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: