image
Sursa foto: Jurnal.md

Energia electrică se ieftinește; Care sunt noile tarife aprobate de ANRE

Energia electrică livrată consumatorilor casnici se ieftinește cu peste 11 la sută. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noile tarife.

Astfel, consumatorii finali deserviți de Premier Energy, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă, vor achita 1,68 lei/kWh, cu 21 bani/kWh ori 11,1% mai puțin decât prețul în vigoare.

În cazul consumatorilor conectați la rețelele de tensiune medie, tariful va fi de 1,32 lei/kWh, cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puțin, iar al celor conectați la rețelele de tensiune înaltă, tariful este de 1,17 lei/kWh, cu 20,6 bani/kWh sau 14,9%.

Consumatorii finali deserviți de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă, vor achita 2,14 lei/kWh, cu 8,5 bani/kWh ori 3,8% mai puțin decât prețul în vigoare.

Totodată, tariful pentru cei conectați la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie va fi de 1,57 lei/kWh, cu 6,4 bani/kWh sau 3,9% mai puțin decât prețul în vigoare.

Scăderea tarifului se datorează diminuării prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%, diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7%, devierile tarifare pozitive acumulate până la 1 iulie 2020.

Un alt factor a fost și evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2020, estimat la nivel de 17,9 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 17,58 lei/USD inclus în tarifele/prețurile în vigoare (cu +1,8 %).

Noile prețuri reglementate și tarife pentru serviciile de furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: