image
Sursa foto: magistrat.md

Clima demisionează de la șefia Asociației Judecătorilor; Se plânge pe „atacuri la care a fost supus sistemul judecătoresc”

Judecătorul Vladislav Clima și-a anunțat demisia din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

„În calitate de judecător și de cetățean al RM, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor. Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, spune Clima, în începutul declarației sale.

Mai departe, Vladislav Clima spune că sistemul judecătoresc a fost supus mai multor atacuri și că asta a dus la diminuarea încrederii oamenilor.

„Spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății. Exprimîndu-mi speranța că în pofida dificultăților se va reuși o reformare veritabilă nu doar a sistemului judecătoresc ci și a percepției societății în adresa lui, asta fiind prima și principala premisă, fără de care este imposibilă consolidarea independeției sistemului judecătoresc, pentru care am pledat și activat în calitate de Președinte al Asociației Judecătorești și voi continua din orice postură, declar că demisionez din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, începând cu ziua de astăzi, 03 decembrie 2021”, a spus Clima.

Declarația domnului Vladislav Clima privind demisia din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica... Posted by Asociația Judecătorilor din Republica Moldova on Friday, 3 December 2021

Amintim că, acum în luna mai a acestui an, președintele Maia Sandu a anulat decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima fusese numit președinte al Curții de Apel Chișinău, în luna iulie 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: