Jurnaliștii au stat de vorbă cu mai multe femei care au ajuns în astfel de situații disperate. Mariza, o asistentă medicală, a trecut granița din Venezuela spre Columbia, în urmă cu doi ani, lăsându-și în urmă mama și cei doi copii, scrie digi24.ro.

Ca mulți alți imigranți cu pregătire profesională în spate, femeia se aștepta să își găsească rapid un loc de muncă în domeniul medical. Însă când ușile i s-au închis în față pe oriunde a mers și nu a reușit să își găsească o slujbă nici măcar ca menajeră, ea s-a văzut pusă în fața unei decizii imposibile.

„Să fii azi cu un bărbat și mâine cu altul nu e ușor și e foarte periculos. Dar ca mamă nu te mai gândești la asta, faci ce e nevoie să faci. Este frustrant pentru că îți ai seama că ai muncit. Cinci ani de studii, de pregătire, sunt acum cinci ani pierduți degeaba, pentru că nu mă pot angaja”, spune fosta asistentă medicală.

În Venezuela, din salariul pe 15 zile ca asistentă, femeia abia dacă își permitea să cumpere o pungă de făină. Pe de altă parte, criza de alimente și produse necesare traiului zilnic din Venezuela a însemnat că femeia nu putea găsi nici măcar scutece pentru bebelușul ei.

Ea povestește cum oamenii se așezau la cozi la magazine încă din timpul nopții, așteptând să primească un bon de ordine a doua zi. Apoi, ei puteau aștepta încă o zi pentru a intra în magazin.

„Înainte, nu era foamete, nu era lipsă de alimente, nu era diviziune. Dacă plecai din țară, plecai de nevoie, nu de nevoie”, adaugă ea.

Peste 3 milioane de venezueleni și-au părăsit țara, casele și familiile, iar peste un milion dintre ei au emigrat în țara vecină, Columbia.

Malcia, o fostă avocată, a ajuns tot în Columbia. Și-a lăsat copiii în grija părinților ei. „Îmi permiteam să le dau să mănânce doar la micul dejun, poate uneori și la prânz. De cele mai multe ori mergeau flămânzi la culcare”, povestește ea.

În Columbia, spera să găsească o slujbă de menajeră sau bonă pentru copii. Niciodată nu și-a imaginat însă că va ajunge „la o asemenea extremă”: „Am ajuns să fac lucruri care nu dau bine, doar pentru a supraviețui. Îi cer zilnic iertare lui Dumnezeu, pentru că mă gândesc mereu la chipurile copiilor mei, la părinții mei. Nu e ușor, prietene, nu e deloc ușor”.

Nu doar femeile care au avut cariere au probleme în a-și găsi slujbe din postura de imigrante. La doar 17 ani, Erica are un copil de doar 7 luni și se prostituează pentru a face rost de cele necesare pentru bebeluș. Pentru că este minoră, îi este imposibil să obțină o slujbă.

„N-am de gând să îmi las copilul flămând sau fără scutece. Mă consider un copil care crește un copil. Dacă nu era Nicolas Maduro și guvernul lui, acum aș fi studiat pentru a ajunge medic veterinar”, spune ea.