image
Sursa foto: platformada.md

Peter Michalko: Anularea alegerilor câștigate de Andrei Năstase a subminat și mai mult încrederea cetățenilor în instituții

Anularea alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a subminat și mai mult încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul seminarului național „Legislaţia electorală din RM, regulamentele şi practicile partidelor politice din perspectiva incluziunii: constatări şi provocări”.

„Sunt sigur ca puțini sunt aceia care credeau că evoluțiile electorale în Moldova vor avea un asemenea traseu și vom trebui să ne punem din nou unele întrebări cu privire la ABC-ul unor alegeri libere și corecte – respectiv respectarea dreptului de a alege și a dreptului de a fi ales. Uniunea Europeană și eu personal am subliniat în nenumărate rânduri atenția pe care o acordăm respectării statului de drept, a libertăților și drepturilor fundamentale și a unui mediu pluralist democratic. Doresc să punctez din nou aceste aspecte – poate și doar pentru a re-confirma că memoria noastră nu este scurtă și că nu vom trece ușor peste derapaje democratice și peste nerespectarea condițiilor asumate.

Opiniile și rapoartele experților internaționali și locali arată pe de o parte că importante recomandări anterioare – fie de la OSCE/ODIHR, fie Comisia de la Veneția, fie chiar de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova – nu au fost respectate; iar aceste recomandări vizau și întărirea capacităților și a mecanismelor de implementare, monitorizare, supravegere și sancționare. Mai mult legislația electorală a fost modificată în 2017 în lipsa unui consens larg intern și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR. Anularea alegerilor pentru primarul Chișinăului câștigate de Andrei Năstase de către Comisia Elecorală Centrală în urma deciziilor luate de instanțele de judecată a subminat și mai mult încrederea propriilor cetățeni în instituțiile care ar trebui să fie garantul unui cadru electoral corect și independent”, a declarat șeful Delegației UE.

Totodată, Peter Michalko a adăugat că „respectarea valorilor democratice şi a statului de drept se află la temelia relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova” și că „voința cetățenilor trebuie să fie respectată”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: