image
Sursa foto: gov.md

Dulciuri și un plic, răspunsul lui Chicu pentru o profesoară care l-a întrebat cum poate supraviețui cu 1700 de lei pensie

În timp ce pentru întreținerea Președinției în bugetul de stat pentru anul viitor sunt prevăzute peste 35 de milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2016, în timp ce Dodon pretinde la o alocație de 560 de mii de lei – „indemnizație la expirarea mandatului”, la întrebarea unei profesoare de ce nu i se recalculează pensia, care în prezent e de 1700 de lei, ca să-i ajungă cel puțin să-și asigure minimul necesar și și să nu mai fie nevoită să lucreze la cei 75 de ani ai săi, premierul Chicu i-a dat de înțeles că în buget nu sunt bani.

Serviciul de presă al Guvernului a emis un comunicat laconic, în care se spune că premierul a întreprins o vizită la sfârșitul săptămânii trecute în satul Albinețul Vechi, din raionul Fălești, unde s-a întâlnit cu Tatiana Oală, o pensionară în vârstă de 75 de ani. Femeia a muncit timp de 54 de ani în domeniul educației și continuă să activeze în calitate de profesoară de limba franceză.

Săptămâna trecută Tatiana Oală l-a abordat pe premier în timpul unei emisiuni radiofonice și s-a interesat în ce mod actuala guvernare planifică să le majoreze pensiile. Nu a primit un răspuns satisfăcător. Cu atât mai mirată a fost sâmbătă, când a fost telefonată de un reprezentant de la primărie care a invitat-o la o întâlnire cu Chicu.

În comunicatul Guvernului se spune că „prim-ministrul i-a vorbit doamnei Oală despre inițiativele sociale menite să crească bunăstarea pensionarilor. „Nu suntem în stare să vă mulțumim în măsura în care meritați pentru munca depusă în calitate de profesoară. Cunosc, nu din auzite, pe cât de nesimplă este această meserie”, se arată în comunicat.

Tatiana Oală a ieșit la odihna binemeritata acum 20 de ani, dar din cauza pensiei foarte mici, care la început era de doar 300 de lei, a fost nevoită să continue să activeze. În prezent muncește în calitate de profesoară de limba franceză în satul Mustață, din raionul Fălești.

„Nu mi-am întrerupt munca, deoarece instituțiile de învățământ din satele din împrejurimi nu prea au specialiști la limba franceză. M-au rugat să vin și eu am acceptat. Merg mai întâi până la Fălești, iar de acolo iau microbuzul spre satul Mustață. Mă deplasez zilnic câte 40 de km dus-întors, chiar și pe timp de iarnă, frig. Copiii mă ocărăsc, dar altfel nu pot. L-am întrebat pe premier când ne vor recalcula pensia. La telefon nu mi-a dat un răspuns clar. Apoi a venit. M-a felicitat cu Crăciunul. Mi-a dat un coș cu dulciuri și un plic. S-a purtat frumos. Dar eu mi-am dorit doar un răspuns la întrebare. Că niciodată nu am umblat cu mâna întinsă. Mulți colegi de-ai mei au muncit o viață, unii au și decedat și nu au mai reușit să vadă o pensie normală. Eram cu o colegă la întâlnire. I-am adresat aceeași întrebare, când ne vor majora pensiile. Ne-a spus că nu sunt bani”, relevă profesoara.

Unul dintre feciorii Tatianei Oală s-a stabilit cu traiul în România. „Aș vrea să mă duc, dar nu vreau să stau pe spatele copiilor. Dacă ar fi pensia mai mare, m-aș stabili acolo. Am ferma convingere că numai unirea cu România ar putea să ne mai salveze”, afirmă profesoara. Întrebată cum crede, de ce o ducem atât de greu după aproape trei decenii de independență, profesoara ne spune că lucrurile merg din rău în mai rău din cauza politicienilor profitori și iresponsabili. „Nu se gândesc la noi, ci la buzunarul lor. Nu avem parte de oameni cinstiți, care să respecte acest popor. Am noroc că mai pot să lucrez și că mă susțin copiii, dar sunt oameni care au muncit onest o viață și o duc acum foarte greu”, spune profesoara.

Ne-am interesat dacă a abordat aceste probleme și în discuția cu Chicu. „N-am îndrăznit să-l întreb, că s-a purtat frumos cu mine. Dar eu nu susțin socialiștii, vă spun sincer. Am susținut-o pe Maia Sandu și o susțin, pentru că e un om cinstit”, a mai spus pensionara.

Potrivit datelor ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în prezent peste 60 la sută dintre pensionarii din RM primesc pensii sub minimul de existenţă. E vorba de circa 400 de mii de persoane din totalul de 700 de mii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în prima jumătate a acestui an minimul de existenţă a constituit în medie 2028 de lei pe lună pentru o persoană. Deși în discuția cu profesoarele premierul a dat vina pe austeritatea bugetului, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2020 instituțiile administrative ne vor costa în anul care vine cu 3,8 miliarde de lei mai mult față de anul 2019.

Pentru activitatea instituțiilor vor fi alocate 51,5 miliarde de lei, cu 3,8 miliarde mai mult față de anul 2019.

Cancelaria de Stat va obține cu 112,6 milioane de lei mai mult față de anul curent, iar Președinția ne va costa 35,3 milioane de lei, cu 2,3 milioane mai mult față de anul 2019. Pentru activitatea SIS sunt planificate 362 milioane de lei, cu 104 milioane mai mult, iar pentru CNA - 125,3 milioane de lei, cu peste 3 milioane mai mult decât în anul curent.

Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: