image
Sursa foto: Profimedia Images

Violențele între Israel și palestinieni s-au soldat cu cel puțin 20 de morți; SUA și UE fac apel la calm

Situația explozivă din Ierusalim și Gaza a suscitat numeroase apeluri la calm din întreaga lume. Uniunea Europeană, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și alte țări au cerut Israelului și palestinienilor să reducă tensiunile cât mai repede. Violențele s-au intensificat aseară după ce militanții palestinieni au tras rachete către Ierusalim. Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 20 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii, transmite Digi24.

Esplanada Moscheilor a fost din nou scena unor violențe cum rar s-au mai văzut în ultimii ani. Manifestanții palestineni s-au încăierat cu forțele de ordine israeliene care au folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Lupte s-au dus inclusiv în moscheea Al Aqsa.

În replică, militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete către sudul Israelului. Drept răspuns, Israelul a lansat o serie de raiduri în Fâșia Gaza, unde a bombardat poziții ale Hamas. Zeci de oameni au fost uciși.

Violențele fără precedent în ultimii patru ani au izbucnit din cauza unor posibile evacuări ale locuitorilor palestinieni de pe pământul revendicat de coloniștii evrei în Ierusalimul de Est.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus luni seara că mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a trecut o „linie roşie” după ce a lansat rachete asupra Israelului și promis un răspuns puternic din partea statului evreu.

„Israelul va reacţiona cu forţă. Oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: