image
Sursa foto: Profimedia

VIDEO: Ce va face NATO dacă Rusia atacă Republica Moldova

Scenariul cu Rusia, care ar putea să intervină mai întâi în Transnistria, iar ulterior să atace Republica Moldova, este imposibil, consideră adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. „Chișinăul realizează acum că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar”, a remarcat Geoană la un post TV din București, abordând relațiile de ultimă oră Moscova-Chișinău.

„Nu vedem partea rusă având capacitatea militară să intervină în Transnistria, pentru că asta ar însemna să ocupe toată Ucraina, inclusiv Odesa, ca să facă joncțiune cu cei de acolo. Ceea ce este cu adevărat preocupant și foarte grav în acest comunicat (emis de Ministerul rus al Apărării - n.r.) este că ei spun, de fapt, Transnistria, parte a teritoriului Republicii Moldova suveran, este echivalat cu teritoriul Federației Ruse. Cam aceasta este prețuirea, pe care o dă Federația Rusă independenței și suveranității", a declarat Mircea Geoană

Întrebat dacă, în cazul unui atac al Rusiei, NATO va ajuta Republica Moldova, Geoană a subliniat că Republica Moldova este partener, și nu membru al NATO.

„Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria, din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat. Dar, ceea ce văd de la președintele Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația."

Mircea Geoană a declarat că sinergia între NATO și Uniunea Europeană, și traseul european al Republicii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republicii Moldova și Europei, și nu celor de la Moscova. Amintim că pe 24 februarie, la exact un an de la lansarea invaziei împotriva Ucrainei, Federația Rusă a declarat oficial că orice acțiune întreprinsă de Ucraina în Transnistria reprezintă „un atac asupra Federației Ruse”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: