image
Sursa foto: jurnal.md

Krasnoselski, semnale la Moscova după concesiile economice recent obținute: „Chișinăul nu-și dorește escaladarea situației”

Scimbare de optică la Tiraspol. După ce liderul regimului sepratist din stânga Nistrului, spunea la sfârșitul lunii iunie că Moldova se înarmează, iar autoritățile de la Chișinău s-ar pregăti de război, acum Vadim Krasnoseski spune exact contrariul. Într-un interviu acordat televiziunii de stat de la Moscova, „Rossia-1”, Krasnoselski a declarat că nu vede absolut niciun pericol sau intenție de a escalda situația din partea autorităților de la Chișinău.

„Eu nă văd nicio dorință din partea autorităților RM de a porni o agresiune militară împotriva Transnistriei. Poate mai e cineva care face unele declarații, dar nu văd o intenție din partea conducerii RM de a escalada situația. Da, sunt unele presiuni economice, dar noi încercăm să le soluționăm. Autoritățile de la Chișinău s-au dovedit a fi constructive în acest sens. Dar din punct de vedere militar, nu văd pregătiri directe de un război împotriva Transnistriei la momentul actual. Ce va fi mai departe, timpul va arăta”, a spus Krasnoselski.

Totodată, liderul separatist de la Tiraspol a negat că pe teritoriul din stânga Nistrului ar avea loc mobilizarea tinerilor în rândul armatei ruse pentru războiul din Ucraina.

„Cuiva îi este convenabil să destabilizeze situația, noi nu prezentăm niciun pericol. Transnistria este un teritoriu destul de transparent, ar fi greu să ascunzi aici astfel de pregătiri, nici trupele transnistrene, nici trupele ruse nu ar putea efectua mobilizarea. Militarii, serviciile de informații ar afla despre aceasta”, a mai spus liderul nerecunoscut.

Amintim că săptămâna trecută Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea până la 31 august 2022, a termenului de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

De asemenea, printre deciziile adoptate se regăsește și stabilirea unui mecanism provizoriu, în vederea reglementării relațiilor comercial-economice desfășurate de către agenții economici din regiunea transnistreană. În acest sens, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plățile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, vor putea fi utilizate de către agenții economici înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. Implementarea acestui mecanism provizoriu va fi monitorizată de către un grup de lucru interinstituțional, coordonat de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: