image
Sursa foto: platformada.md

Năstase: Rețeaua de licee Orizont ar putea ajunge ținta unui atac raider de proporții; Consecințele vor fi extrem de grave

Rețeaua de licee Orizont riscă să ajungă ținta unui atac raider de proporții, ale cărui consecințe vor fi extrem de grave, atenționează președintele Platformei Demnitate și Adevăr. Într-un interviu pentru Jurnal.md, Andrei Năstase face apel la mobilizare pentru ample acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri.

„Sunt abuzuri care pun în pericol viața noastră, a tuturor celor care ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de cetățenie, limba vorbită, simpatii și antipatii politice sau geopolitice”, afirmă Andrei Năstase.

„La 6 septembrie 2018, la Chișinău s-a produs o crimă împotriva unor oameni, a unor dascăli de mare calitate, unii dintre ei activând în domeniul educațional moldovenesc de peste douăzeci de ani. Regimul Plahotniuc, prin intermediul șefului SIS, Vasile Botnari, încălcând toate normele și cutumele internaționale a sacrificat șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Orizont care prin activitatea lor au contribuit enorm la dezvoltarea sistemului nostru de învățământ. Fără aportul lor pedagogic ar fi de neimaginat multiplele performanțe ale elevilor noștri pe plan național și internațional. Și în loc să-i protejeze pe acești oameni care au adus valoare adăugată țării, regimul Plahotniuc a decis să-i răpească într-un stil NKVD-ist și să-i trimită într-o țară în care ei au fost imediat privați de libertate, iar viața le este pusă în mare pericol”, a comentat Andrei Năstase.

În opinia liderului opoziției, nu e departe ziua când, „după acest test monstruos”, regimul va recurge la persecutarea, răpirea și chiar lichidarea similară a opozanților săi, politici sau civici, jurnaliști sau scriitori, profesori sau medici etc.

„Trăim într-o dictatură în care un criminal a decis că statul pe care l-a capturat poate să comită orice crimă împotriva poporului, pentru că viața oamenilor simpli, cetățeni sau nu ai Republicii Moldova, a ajuns să nu mai valoreze nimic. Ieri au fost profesorii turci care, apropo, demaraseră de câteva luni procedurile de obținere a azilului politic. Mâine ar putea fi liderii opoziției politice și civice, profesorii și medicii autohtoni. Prin răpirea banditească a celor șapte cetățeni turci, guvernarea oligarhică, cu complicitatea unui președinte iresponsabil, în fapt, a dat start unei noi vendete. Noi prin calitatea țintelor urmărite de beneficiarii ei mari și mici și chiar prin mijloacele aplicate, inclusiv sperjurul apropiaților vulnerabili”, a continuat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA spune că timpul va arăta care a fost înțelegerea dintre regimul Plahotniuc și Erdogan, iar în condițiile unei justiții libere numele Botnari, Jizdan, Poalelungi, Popov vor figura în rechizitorii și sentințe penale emise în cele mai echitabile procese garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Două regimuri dictatoriale, categoric antidemocratice, și-au dat mâna și vom vedea toate beneficiile scontate de Plahotniuc și noii săi partenerii în timpul apropiat. Rețeaua de licee Orizont riscă să ajungă ținta unui atac raider de proporții, iar consecințele acestuia vor fi extrem de grave. O primă investigație pe care am făcut-o în cazul violării drepturilor profesorilor de la Liceul Orizont, a căror cauză a devenit și cauza noastră, denotă că aceștia au fost răpiți de colaboratorii unei instituții esențiale în stat, dar capturată politic și mafiotic, care a ajuns să fie condusă de un purtător de valize în aeroportul Chișinău, gata să execute orice comandă, indiferent de consecințe. La data săvârșirii acestei crime nici un act juridic (legal sau ilegal) pe care s-ar fi bazat răpirea nu exista. Aceste acte au fost desenate ulterior, după producerea crimei şi antedatate, fiind identice ca formă şi conținut, ca şi trase la indigo, pentru fiecare dintre jertfe”, a accentuat Andrei Năstase.

În acest context, liderul Platformei DA și-a reiterat îndemnul lansat către opoziție și societatea civilă pentru a-și uni eforturile și a protesta față de acțiunile regimului.

„M-am adresat partidelor politice de opoziție, societății civile, profesorilor, elevilor ajunși la majorat, studenților, tuturor cetățenilor care mai cred în demnitatea umană, în statul de drept, în lege, în respectarea drepturile fundamentale ale omului să ne mobilizăm. Să ne mobilizăm pentru ample acțiuni de protest împotriva acestor abuzuri care pun în pericol viața noastră, a tuturor celor care ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de cetățenie, limba vorbită, simpatii și antipatii politice sau geopolitice”, a menționat Năstase.

„Este mai mult ca niciodată nevoie ca toți cetățenii Republicii Moldova să se solidarizeze cu acești oameni în suferință, cu victimele abuzurilor regimului inuman, cu acești oameni pe care țara pe care au iubit-o, în care au trăit și lucrat de mulți ani, i-a trădat. Trebuie să arătăm că adevărata Moldovă este alături de acești oameni nevinovați și va lupta pentru a-i întoarce aici, la casa lor adoptivă, în Republica Moldova”, a adăugat liderul opoziției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: