image
Sursa foto: Jurnal.md

Medic în carantină la Talmaza, după ce a consultat o bolnavă de COVID-19: „Inițial pacienta a ascuns că a fost peste hotare”

Medicul și o sora medicală din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, se află în carantină, după ce au consultat doi dintre pacienții care ulterior s-au dovedit a fi bolnavi de coronavirus. Cei 27 de lucrători ai Centrului de sănătate, instituție care deservește o populație de 6500 de persoane, ne-au informat că mai au măști de protecție doar pentru o zi. În același timp, aceștia monitorizează circa 50 de oameni veniți de peste hotare, aflați în carantină la domiciliu.

Au un singur medic și acela e nevoit să stea în carantină, din cauză că pacientul a ascuns inițial că a avut o ieșire în afara țării. Ion Țâbârnac ne spune că doamna care s-a infectat a fost împreună cu grupul care a mers în pelerinaj la mănăstirea Poceaev din Ucraina. Aceasta locuiește în Chișinău. Pe data de 8 martie, a ajuns în Ucraina. Peste vreo trei zile a avut febră, dureri musculare. Pe 14 martie a mers la o consultație la Ștefan Vodă, iar de acolo a venit la părinți, la Talmaza. Femeia a venit împreună cu copilul, care are vârsta de 5 ani. Întreprinderea la care lucra în Chișinău își sistase activitatea.

„Nici pe 14 martie, nici pe 15 martie, fiind în sat, nu a informat pe nimeni că a fost peste hotare. Miercuri, pe 18 martie, m-a telefonat mama ei, în vârstă de 56 de ani și mi-a spus că are febră, tuse. Femeia suferă de bronșită și am crezut că e una din acele crize. Am invitat-o la consultație. Am ascultat-o. Avea febră. La un moment dat m-a rugat să ies până în coridor. Acolo am mai văzut o femeie tânără, pe care nu o cunoșteam, deoarece e plecată de vreo 15 ani din sat. Aproape că m-am răstit, cum a ajuns acolo, deoarece era trecut de ora 15:00 și nu era programată. Eram eu și o soră medicală. Am întrebat-o dacă a fost peste hotare. Mi-a spus categoric „nu” și iar „nu”. Am acceptat să o consult. Avea tuse, febră, dureri musculare. Aici mama ei, iar m-a chemat de o parte și mi-a spus cu lacrimi în ochi că a fost în acea excursie. Mi s-au dus podelele de sub picioare”, mărturisește medicul.

Atunci au telefonat la 112 și au fost internate mama în vârsta de 59 de ani, fiica care a fost în pelerinaj, sora ei de 19 ani, care l-a fel a început să se simtă rău, și copilul de 5 ani.

„Două cazuri s-au confirmat. Ieri mama fetelor a fost adusă acasă cu o mașină militară. Primul test a arătat că nu are coronavirus, dar azi dimineață am fost telefonat și ne-au informat că cel de-al doilea test arată că este infectată cu această boală și a fost transportată de urgență înapoi la Chișinău. Așteptăm rezultatele copilului”, ne-a mai spus medicul.

Atât el cât și sora medicală s-au izolat de ceilalți membri ai familiei.

„Țin legătura cu bolnavii cu angajatele centrului la telefon. Azi medicii și poliția suntem pe prima linie de luptă cu această boală. Consider că atât noi, cât și surorile medicale, șoferii de pe ambulanțe, avem nevoie de o mai bună asigurare cu echipamente medicale”, a spus medicul

Instituția medicală a fost dezinfectată. Aici activează 21 de surori medicale. Pacienții sunt primiți doar după o programare prealabilă la telefon.

Sora medicală superioară, Lidia Roșca, ne informează că pe moment mai au măști doar pentru ziua de zi.

„Avem cantitatea necesară de dezinfectant, mănuși, dar măști nu avem. Lucrăm conform unui grafic special. Pe moment monitorizăm circa 50 de persoane aflate la domiciliu, revenite de peste hotare. Bolnavii îi programăm la telefon. Am consultat azi și copii, bătrâni, că mai sunt și alte boli. Ne e teamă de acest virus. Dar după cele întâmplate oamenii au conștientizat pericolul, străzile s-au golit, oamenii stau mai mult în casă”, ne spune femeia.

Amintim că sâmbătă, 21 martie, primarul s. Talmaza, Eugeniu Prutean, a emis o dispoziție potrivit căreia satul Talmaza a intrat în carantină pentru o perioadă de 40 de zile. Primarul s-a consultat în acest sens cu autoritățile raionale și nu a mai așteptat ca o astfel de decizie să fie luată de autoritățile de la Chișinău.

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a scris pe pagina sa de facebook că a discutat de dimineață cu primarul localității, care i-a relatat că se descurcă cu propriile forțe pentru asigurarea autoizolării a celor circa 7 mii de locuitori, că au un stoc limitat de material de dezinfectante și că nu au măști.

„Nu se plâng. Dar sunt mirați că la nivelul central decizia lor nu este recunoscută”, menționează Slusari. Ca rezultat, nu au fost instituite posturi de poliție care ar monitoriza intrările și ieșirile din localitate. „Oare e nevoie ca cineva să moară, ca să institui carantină, s-a întrebat primarul. Nu am avut ce să-i răspund. Sper foarte mult ca Comisia centrală va interveni urgent în situația dată”, susține deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: