image
Sursa foto: Captură video //youtube.com/@JurnalTV

VIDEO // Octavian Țâcu: Republica Moldova este o victimă a neutralității; Căderea guvernării proeuropene - dorința lui Putin

Istoricul Octavian Țâcu a menționat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că țara noastră este victima statutului de neutralitate, iar liderul de la Kremlin este cel mai mare pericol al stabilității și securității Republicii Moldova.

„Noi suntem o victimă a neutralității. Neutralitatea a fost o chestiune pe care Rusia a salutat-o, dar nu a respectat-o. După prezența ministrului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, la summitul NATO de la București, RM nu cred că mai este un stat neutru. Pe segmentul de neutralitate cu parteneriatul pentru pace pe care RM îl are cu NATO se poate de făcut foarte multe lucruri”, a spus Octavian Țâcu.

Potrivit lui Țâcu, avem mult de lucrat la capitolul putinism, întrucât acesta este marele nostru pericol.

„După eșecul operațiunii lui Putin în Ucraina, RM este o țintă politică foarte ușoară pentru liderul rus, ca el să pună toate tunurile pe țara noastră, folosind oligarhia și toate dificultățile economice, criza energetică, nemulțumirile etc., pentru a canaliza aceste lucruri în direcția debarcării guvernării proeuropene”, a afirmat acesta.

Dorința liderului de la Kremlin este ca guvernarea proeuropeană a R. Moldova să cadă, pentru a pune în loc o guvernare marionetă, prin intermediul căreia să dețină control absolut asupra regiunii.

„Sărăcia cronică care s-a creat timp de 30 de ani în R. Moldova PAS-ul n-o poate soluționa chiar dacă vrea, pe fundalul unei crize care ni s-a format printr-o acțiune subversivă și concertată - „gaz nu vă dăm, curent nu vă dăm”, inflație de peste 30% etc. Pentru Putin ar fi foarte bine o cădere a guvernării proeuropene pentru a spune că - „într-o țară care și-a asumat statutul de candidat UE, de fapt, populația înțelege că e mai bine cu Rusia, pentru că chipurile gazul și energia sunt mai ieftine”. Aici sunt marele riscuri ale putinismului”, a explicat istoricul.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: