image
Sursa foto: facebook.com/cristianspataruofficial

Primul moldovean care a absolvit dirijatul de orchestră la Viena; Povestea ascensiunii fulminante a lui Cristian Spătaru

În 2013, Cristian Spătaru a intrat în istorie la University of Music and performing Arts Vienna pentru că a devenit primul moldovean acceptat să-și facă studiile la compoziție. Doi ani mai târziu s-a aprofundat în dirijatul orchestral și coral. Recent, tânărul a susținut examenul de absolvire în una din cele mai impunătoare săli de concerte din Viena, unde după mulți ani a sunat din nou Ciocârlia. Despre ce înseamnă pentru un moldovean să ajungă dirijor în Austria, dar și cum vede schimbările de acasă, tânărul a vorbit la „Cealaltă Basarabie” de la Jurnal TV.

A învățat un an de zile la Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice din Chișinău, dar a știut mereu că pasiunea lui îl va purta departe în lume. După doi de studii la universitatea din Viena, Cristian Spătaru a decis să învețe în paralel dirijatul orchestral și coral.

Pasiunea pentru muzică a descoperit-o în copilărie, când a pus pentru prima oară mâna pe un pian. A înțeles imediat că asta este vocația lui - muzica și arta.

facebook.com/cristianspataruofficialfacebook.com/cristianspataruofficial

Curiozitatea pentru muzică l-a determinat să caute și să descopere diferite genuri și stiluri. Cristian își dorea să afle cât mai multe despre această lume și tot ce ascunde ea. A explorat și treptat a reușit să adune cunoștințe care i-au fost utile în carieră.

Cristian și-a făcut studiile la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga” unde a avut parte de profesori care i-au marcat cursul vieții. Pe parcursul anilor de studii, tânărul a început să compună muzică.

facebook.com/cristianspataruofficialfacebook.com/cristianspataruofficial

Când a descoperit muzicieni cu renume, care au scris istorie, Cristian s-a ambiționat să ajungă la studii acolo unde au fost scrise și compuse adevăratele opere de artă. Inițial nu a știut pe deplin cât de impunătoare este Austria și ce valori culturale are această țară. În timp, Austria l-a impresionat profund cu măiestria și grandoarea locurilor. Toate s-au păstrat neatinse sute de ani și care spun povești la o singură privire.

De peste șapte ani, Cristian își construiește un viitor în Austria. A înțeles pe deplin de ce cultura și arta în această țară sunt atât de dezvoltate. Recent, Cristian a susținut examenul de absolvire cu un concert de amploare în una din cele mai importante săli din Viena. Pregătirile pentru acest concert au început din primul an de studii.

Ca să fie recunoscut pe plan internațional și să aibă o carieră de succes, Cristian știe că este nevoie de un efort colosal, pentru care e pregătit. Este convins că va rămâne în Austria, iar motive are suficiente.

Cristian Spătaru este tânărul moldovean care a reușit să ajungă, prin propriile forțe, pe scene consacrate de muzicieni cu renume. Își clădește o carieră într-un stat cu perspective, își vede viitorul acolo, dar lasă loc de revenire acasă pentru a împărtăși tinerilor experiența sa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: