image
Sursa foto: sohu.com

Polonia, România și Cehia, principalele piețe de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova; Pe ce loc se află Rusia

Din recolta de struguri 2018 estimativ se vor produce între 15 și 17 milioane de decalitri de vin. Este mai puțin ca anul trecut, când s-au produs 18 milioane de decalitri.

Prognozele au fost prezentate de către directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, în cadrul unei conferințe naționale, transmite IPN.

Potrivit lui Gheorghe Arpentin, la data de 31 iulie 2018 în stocurile vinăriilor erau 15 milioane de decalitri de vin. De la campania de recoltare de anul trecut și până în prezent au fost exportate 14,3 milioane de decalitri de vin, cu 3% mai mult față de recolta precedentă. Venitul încasat este de 2,3 miliarde de lei, cu 5,5% mai mult față de 2016.

În ceea ce privește piața exporturilor, Gheorghe Arpentin a declarat că anul cel mai mult se exportă în Polonia (15%), România și Cehia (câte 13%), Federația Rusă (12%), China (10%), alte state sub 10%.

Șefa Serviciului politici și reglementări în domeniul produselor sectorul vitivinicol și băuturilor din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liliana Dascaliuc, a menționat că recolta globală de struguri pentru anul curent este estimată la 460 de mii de tone.

Recolta de struguri de masă va constitui 130 de mii de tone, soiuri pentru vin – 290 de mii de tone și soiuri de tip Isabella – 40 de mii de tone.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: