image
Sursa foto: AFP

Imaginile tragediei din Grecia: Trupuri carbonizate îmbrățișate au fost găsite la câteva zeci de metri de mare

80 de morţi, până acum, aproape 200 de răniţi şi cam tot atâtea persoane dispărute. Cele mai grave incendii din ultimul deceniu au lăsat regiuni întregi din Grecia ca după război. Din aer, amploarea distrugerilor îţi taie răsuflarea. Străzi altădată pline de viaţă, cu restaurante şi terase, arată acum ca nişte uriaşe cimitire. Doar într-un oraş, au ars o mie de case şi peste 300 de maşini. În multe autoturisme încă sunt trupurile celor care nu s-au putut salva.

Există și o ciudățenie: Autoritățile din Grecia spun că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală și cer ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani. Focul - pus sau nu, temperaturi în aer de peste 40 de grade, totul perfect uscat și un vânt de peste 100 de kilometri pe oră: iată ingredientele dezastrului, scrie Digi 24.

Poate cea mai cumplită tragedie e cea în care 26 de oameni, printre care mulţi copii, au ars de vii pe un câmp. Focul i-a prins din urmă când mai aveau doar câteva zeci de metri până la marea care le-ar fi putut salva viaţa.

„Din câte se pare, o parte dintre victime se cunoşteau bine, pentru că le-am găsit în grupuri de câte trei sau patru, deci puteau fi prieteni, rude, familii întregi care au încercat să se protejeze unii pe alţii, îmbraţişându-se”, a relatat un reprezentant al Crucii Roșii din Grecia.

Iadul pe Pământ. Asta au văzut locuitorii din Rafina şi Mati, două localităţi la est de Atena, mistuite de flăcări.

„Am apucat să mă uit în spatele casei şi am văzut focul, a ajuns şi aici. Parcă eram în iad. Iadul, pur şi simplu!”, a povestit o bătrână.

Această femeie se numără printre norocoşii care au apucat să se pună la adăpost de foc. Pentru că vegetaţia e extrem de uscată, din cauza secetei prelungite şi a temperaturilor de 40 de grade Celsius, flăcările au avansat nimicitor printre case şi pe şosele, ajutate şi de rafalele de vânt de peste 80 de kilometri pe oră.

Odată cu lăsarea serii, situaţia a devenit de-a dreptul apocaliptică.

Dezorientaţi de fum, de foc şi de întuneric, mulţi oameni nu au apucat să iasă din case ori au rămas blocaţi în ambuteiaje, în timp ce valurile de foc înaintau cu viteză înspăimântătoare.

„A venit ca fulgerul, nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă. N-aveai cum. E prima oară când văd aşa ceva. Dar am scăpat, eram ca un roi de albine pe mare, toţi unul lângă altul. Aş fi vrut să văd că statul face ceva, dar n-am văzut nimic şi asta mă înfurie”, spune o femeie.

„Din fericire, am avut marea şi am plecat pe mare. Flăcările veneau după noi până pe ţărm. M-am gândit la erupţia de la Pompei. Şi mi-am zis, Doamne, trebuie să fugim să ne salvăm vieţile şi atât. Îngrozitor”, a povestit un bărbat.

Peste 700 de oameni au fost evacuaţi pe apă, de către marina militară, dar şi de voluntari, cu propriile ambarcaţiuni. Au venit cu sutele, dornici să scape cât mai mulţi semeni de la moartea sigură de pe ţărmul care ardea pe kilometri întregi. Unii martori au povestit că și apa mării la țărm se încălzise până la limita insuportabilului.

În urma lor, focul n-a iertat nimic. Imaginile spun totul. Doar la Rafina, au ars complet 300 de maşini, alte zeci poate sute în celelalte zone aflate în calea focului. La Mati, primarul spune că nu se mai poate locui.

„Am găsit grupuri de maşini cu cheile în contact, portierele deschise şi trusele de prim ajutor pe banchetă. E clar că oamenii şi-au abandonat maşinile şi au fugit în masă, încercând să scape cu fuga”, a povestit un reprezentant al Crucii Roșii din Grecia.

Mulţi nu au mai apucat nici măcar să iasă din maşini. Cadavrele lor au ars odată cu autoturismele din care au mai rămas doar caroseriile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: