image
Sursa foto: TV8.md

Mitropolia Moldovei nu recunoaște demersul preotului Melinti drept pocăință publică

Situația preotului Maxim Melinti, paroh al bisericii din localitatea Ghidighici, mun. Chișinău, rămâne neschimbată. Protoiereul Valeriu Potoroacă, responsabil în cadrul mitropoliei de abaterile și încălcările moral-disciplinare în rândul clerului, ne-a comunicat că în cazul acestui preot nu a fost luată nicio decizie. Mai mult, acesta trebuie să discute cu mitropolitul, care nu este în prezent în Chișinău. Potoroacă a precizat că Melinti a fost sancționat pentru faptul că distorsionează mesajul biblic, acceptând minoritățile sexuale așa cum sunt. Or menirea bisericii este să îi cheme la pocăință pe toți și nu să le încurajeze păcatele.

Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove l-a oprit pe parohul bisericii din Ghidighici, Maxim Melinti, de la oficierea serviciului divin din cauza că denigrează imaginea Bisericii Ortodoxe. Potrivit unui decret semnat de Mitropolitul Vladimir, preotul ar fi făcut activități „care au dus la tulburarea și răsturnarea bunei rânduieli bisericești, a dovedit neascultare față de ierarhia bisericească, a susținut acțiunile repetate de promovare și încurajare a minorităților sexuale, a contribuit la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova, s-a implicat frecvent în susținerea minorităților sodomite și a promovat manifestarea comportamentelor netradiționale”.

Poziția Mitropoliei

Preotul Maxim Melinti a fost premiat în decembrie 2017 la Gala Premiilor ONU din Republica Moldova „pentru abordare incluzivă și răsturnarea stereotipurilor în slujirea cotidiană”, iar la 19 iunie curent GENDERDOC-M l-a premiat pentru promovarea egalității, inclusiv a persoanelor din comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali).

La două zile de la premiere, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat printr-un decret, pe site-ul instituției, că preotul Maxim Melinti este oprit să oficieze serviciul divin.

La rândul său, Maxim Melinti susține că interdicția de a oficia slujbe religioase impusă de Mitropolie a fost făcută fără înștiințarea lui, fără a fi consultată comunitatea creștinilor din localitate și fără un proces public de judecată. Melinti a menționat de asemenea că a aflat despre decret de la jurnaliști.

El a mai spus că în activitatea sa întâlnește oameni diverși pe care nu are dreptul să îi judece: „Mă întâlnesc cu persoane de diverse confesiuni, religii, atei sau agnostici, cu cei care, poate, urăsc Biserica sau au anumite rezerve față de Biserica Ortodoxă din Moldova, dar atitudinea mea este binevoitoare și pașnică. Eu respect libertatea omului, dar îi chem pe oameni la Hristos, căci viața omului se schimbă doar prin cunoașterea lui Hristos”, a menționat Melinti în cadrul unei pocăințe publice susținută marți în biserica parohiei sale.

Poziția preotului Maxim Melinti

„Mi s-au mărturisit mai multe persoane care fac parte din comunitatea LGBT. Ei știu că au nevoie să fie auziți, și nu discriminați. Să fie tratați cu dragoste și respect. Ei trăiesc printre noi, zilnic, stau cot la cot cu noi, circulă cu același transport public, ne deservesc în localuri, în instituții publice, dar noi nu-i deosebim de ceilalți, căci ei se îmbracă la fel ca noi, vorbesc ca noi. Unii cântă în coruri bisericești, ajută în altar. Despre unii nici părinții lor nu știu, pentru că se tem că vor fi condamnați. Societatea noastră rămâne cu concepții medievale, vedem un rom și imediat punem mâna pe buzunare, ca să nu ne fure, este un stereotip pe care l-am creat. Noi nu avem dreptul să îi criticăm sau să îi stigmatizăm pe unii oameni doar pentru că ei nu arată ca noi sau nu au aceleași valori ca noi”, și-a argumentat preotul demersul.

„Profit de această situație și îmi cer iertare în fața tuturor membrilor comunității, a cetățenilor, în fața prietenilor, a colegilor și, în primul rând, în fața mitropolitului Vladimir. În fața întregii lumi, rog să-mi restabiliți dreptul de a sluji în continuare. Îmi cer iertare că am devenit o persoană discutată în ultimele patru–cinci zile de când a fost emis acest decret. Mă pocăiesc, îmi pare foarte rău că nu am iubit mai mult decât aș fi putut să iubesc, că nu am avut mai multă răbdare, că am fost leneș ca orice om”, a continuat preotul din Ghidighici.

Melinti a afirmat că se pocăiește public, așa cum i s-a cerut și va aștepta decizia mitropolitului în ascultare deplină: „Voi sta cu multă smerenie, răbdare și îi îndemn pe toți să păstreze echilibrul, pacea și să facă față tuturor provocărilor”.

Ulterior, mai mulți creștini au publicat o petiție prin care au solicitat anularea decretului Mitropoliei. De asemenea, un grup de enoriași a organizat un protest în fața Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău în susținerea preotului.

Melinti ar distorsiona mesajul biblic

Protoiereul Valeriu Potoroacă, responsabil în cadrul mitropoliei de abaterile și încălcările moral-disciplinare în rândul clerului, ne-a comunicat că în cazul preotului din Ghidighici nu a fost luată nicio decizie și situația sa rămâne neschimbată, inclusiv după pocăința de marți a acestuia.

„Pocăința lui nu seamănă a pocăință, pocăință cu mândrie pe față și râsete ironice. El a fost sancționat pentru faptul că a participat la adunarea organizată de comunitatea LGBT, încălcând astfel etica bisericească și canoanele bisericești”, a subliniat Potoroacă.

„Mergând la o adunare a acestei comunități, el nu a contribuit la apropierea lor de Hristos. Felul în care el îi apropie de Hristos pe membrii comunității respective nu este în concordanță cu canoanele bisericii. Promovarea cuvântului lui Hristos nu trebuie făcută în anturajul în care a făcut-o el. Biserica nu l-a sancționat pentru faptul că a comunicat cu ei, biserica îi primește pe toți oamenii, pentru că toți avem păcate. Pentru aceasta ne mărturisim, mergem la duhovnicul nostru, regretăm că am săvârșit unele păcate”, spune protoiereul.

„Biserica Ortodoxă nu îi respinge ca creștini pe acești oameni, ci îi cheamă la pocăință. Or ceea ce face preotul Melinti este că îi acceptă așa cum sunt și prin aceasta le încurajează păcatele, le încuviințează și le promovează păcatul lor”, a insistat Valeriu Potoroacă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: