image
Sursa foto: IPN

Șefa centrului de sănătate din Baimaclia, în vizorul ANI; A admis 14 conflicte de interese oferindu-și premii sie și soțului

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încă cinci încălcări a regimului juridic al conflictelor de interese de către funcționari și aleși locali care au admis conflicte de interese în exercitarea funcției.

Potrivit unui comunicat al ANI, șefa ,Centrului de Sănătate, Baimacli a admis 14 conflicte de interese cu sine însăși și cu soțul,  care a fost angajat în calitate de șofer. Mai exact, în perioada 2016-2019, șefa Centrului de Sănătate a semnat și emis acte administrative prin care își acorda sie și soțului premii bănești. Suma premiilor oscilau între 500 de lei și peste 18 mii de lei. Totuși, în decembrie 2019, aceasta a încercat să declare un conflict de interese despre un ordin prin care urma să își mai acorde premii  în valoare de 8 436 lei și de 3 500 lei, precum și soțului său în valoare de 994 de lei. Însă, nu a primit o soluție în acest sens, așa că a luat decizia de a-l semna.

Cu conflicte de interese s-a ales și primarul satului Cenac din raionul Cimișlia. Până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2016, acesta a semnat trei dispoziții în privința soției sale, prin care a fost numită în calitate de director intermar până la numirea directorului pe bază de concurs la gradinița din localitate și a dispus acordarea concediilor din contul concediilor anuale de odihnă. Ulterior, acesta nu s-a conformat nici noilor prevederi și a continuat să emită acte administrative în privința soției sale, acordându-i astefel, concedii și majorare de salariu.

Și un consilier local din Consiliul local satul Grigorievca din raionul Căușeni a decis să evite legea. În decembrie 2020, acesta a participat  prin vot la adoptarea Deciziei asupra chestiunii ce viza interesele soției sale pentru acordarea premiului anual cu privire la rezultatele activității în anul 2019.

Interese personale s-au depistat și la directoarea grădiniței din satul  Cremenciug din raionul Soroca. Din 2016, când a angajat soțul în cadrul grădiniței și până în 2019, aceasta a semnat 15 acte juridice și administrative în care a luat decizii  în interesele soțului.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, subiecții riscă să rămână fără funcțiile ocupate și nu vor avea dreptul de a accede în funcții publice sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscriși și în Registrul Interdicțiilor.

Citeşte mai mult despre

ANI

Noutăţile partenerilor

comentarii: