image
Sursa foto: Shutterstock

AMBASADORI: Presa independentă din RM va fi sprijinită în continuare; Jurnaliștii trebuie să activeze fără frică de hărțuire

Mass-media independentă din Republica Moldova va fi sprijinită în continuare de către partenerii occidentali. Jurnaliștii trebuie să activeze fără frica de hărțuire sau abuz.

Asta au declarat la Chișinău mai mulți reprezentanți ai misiunilor diplomatice, la evenimentul anual Media Policy Forum, unde s-a vorbit despre libertatea de exprimare în timpul alegerilor. Potrivit diplomaților, presa are un rol crucial în crearea și apărarea democrației statului.

„Din păcate, angajamentul nostru comun cu privire la aceste libertăți este pus la încercare de actori necinstiți ce caută să folosească narative false pentru a deruta publicul, pentru a semăna divizare în societate și pentru a submina valorile democratice în special în timpul perioadelor electorale”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

„În prezent, noi, Uniunea Europeană, instituțiile, statele membre, suntem axați pe subiectul mass-media și alegerile. Urmărind evoluțiile din Republica Moldova, noi ne bazăm în primul rând pe un cadru bilateral și anume Acordul de Asociere, care a fost încheiat cinci ani în urmă. De asemenea, agenda pentru asociere, care este un fel de plan de acțiuni pentru anii 2017-2019. Aceste documente conțin prevederi cu privire la libertatea mass-media și acestea sunt niște angajamente dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a spus șefa adjunctă a Delegației UE în Moldova, Urszula Pallasz.

„Guvernul Regatului Unit continuă să susțină Republica Moldova astfel, încât să-și promoveze în continuare fundamentele democratice, inclusiv o mass-media independentă și liberă. Noi continuăm să susținem dezvoltarea unei mass-media profesioniste, independente, care să ofere cetățenilor acces la diverse perspective și, de asemenea, să creăm un sector al mass-media care să fie mai rezistent față de presiuni”, a punctat ambasadoarea Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce Obe.

Reprezentanții misiunilor diplomatice au vorbit și despre importanța presei în timpul alegerilor.

„Am văzut deja că un instrument eficient împotriva eforturilor de dezinformare a publicului este sprijinirea jurnaliștilor onești și imparțiali, care pot demasca adevărul și scoate la iveală dezinformarea așa cum am văzut în timpul campaniei alegerilor parlamentare din luna februarie. În lunile și anii ce urmează sperăm să continuăm parteneriatul cu Republica Moldova pentru a asigura o și mai mare libertate a presei prin diversificarea proprietarilor mass-media, prin mai puțină dependență de asocierea partinică, prin acces mai mare pentru public la informația oficială și prin asigurarea ca jurnaliștii să poată activa fără frică de hărțuire sau abuz”, a menționat ambasadorul SUA.

„Dacă vorbim despre alegerile recente din Republica Moldova, cred că toți ați citit și analizat rapoartele observatorilor naționali și internaționali. În general, în perioada electorală avem parte de niște fenomene persistente evidente. De exemplu, raportul OSCE se axează pe controlul asupra mass-media, care a dus la limitarea accesului alegătorului la informație. Și aș mai adăuga că deoarece alegerile sunt organizate în baza unui noi sistem de vot, care include circumscripții uninominale, trebuie să oferim mai multă atenție și control mass-media regională”, a adăugat șefa adjunctă a Delegației UE în Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău a fost sprijinit financiar de către USAID și UK Aid și implementat de Internews în parteneriat cu Freedom House. De asemenea, au contribuit Black Sea Trust al German Marshall Fund, Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani, Fundația Friedrich Naumann și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: