image
Sursa foto: border.gov.md

Risc sporit de securitate: 57 de persoane au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele 24 de ore

Poliția de frontieră informează că în ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova, s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat în cazul a 57 de persoane.

Precizăm că pe parcursul acestei săptămâni a mai fost interzisă intrarea pentru un grup de boxeri din Muntenegru și un grup de suporteri din Serbia care intenționau să ajungă la un meci de fotbal la Chișinău.

Luni, președintele Maia Sandu a oferit detalii despre planul elaborat de Rusia de destabilizare a situației din RM, obținut și transmis autorităților de la Chișinău de serviciile de securitate din Ucraina.

Planul prevede acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Președintele a subliniat că documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare pe teritoriul RM pentru cetățeni ai Federației Ruse, ai Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. La realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Autoritățile au anunțat că lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

Poliția de frontieră mai informează că punctele de trecere a frontierei au fost traversate în ultimele 24 de ore de 41 587 de persoane, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 21 522 de traversări. 

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 831 de treceri, dintre care 5 579 - pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 214 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: