image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! PSRM-Șor au numit un alt judecător la CC în locul Domnicăi Manole; Maia Sandu și CSM refuză să vină la jurământ

Parlamentul l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani. „Pentru” au votat din 56 de voturi al majorității parlamentare PSRM și Partidul Șor.

Lupașcu a depus deja jurământul în plenul Parlamentului, dar în lipsa președintelui Maia Sandu și a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum cere legea. Șefa statului și membrii CSM au refuzat să vină la ședință.

Șeful Comisiei Juridice, Vasile Bolea, a declarat că membrii comisiei au stabilit că Boris Lupașcu întrunește toate condițiile pentru a putea fi numit în funcția de judecător al CC. Potrivit acestuia, Boris Lupașcu a activat în cadrul Procuraturii începând cu anul 1979.

„Luând în considerare că un judecător a fost demis astăzi, nu vi se pare că e un abuz, nu vi se pare că vă asumați o chestiune problematică? Există opinia că ce s-a întâmplat astăzi este un abuz”, l-a întrebat deputatul Pro Moldova Andrian Candu pe Boris Lupașcu.

„Nu pot da apreciere declarațiilor și hotărârilor luate astăzi. Dacă voi fi votat, îmi voi exercita atribuțiile”, a spus Lupașcu.

Precizăm că, tot astăzi, deputații au adoptat, cu 53 de voturi, o hotărâre prin care „se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume hotărârea Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Potrivit opoziției, decizia însă nu are un efect juridic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: