image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Slusari, despre criza gazelor: „RM trebuie să aibă o poziție verticală și nu cred că Spânu poate continua aceste tratative”

Alertă întărziată. Căteva gânduri și informații despre criza gazelor în Moldova.

Cred că toți cetățenii, indiferent de opțiuni politice și geopolitice, înțeleg că gazul, care vine din Rusia, tot timpul are iz de șantaj. Federația Rusă practic nici nu ascunde acest lucru. Iar conducerea Moldova Gaz în perioada lui Dodon s-a transformat în agenți de influență externă.

Cu linia tradițională a Rusiei totul este clar. Întrebarea mea ține de poziția guvernării noi. Oare pentru voi nu erau clare datele problemei pe 6 august, cănd a fost investit nou executiv? Situația pe piețele internaționale atunci deja a fost alarmantă. Era absolut necesar ca guvernul imediat să administreze manual situația și să nu se ascundă după paravanul "negocierilor" a doi agenți economici, controlați din același centru de comandă. Despre expirarea contractului cu Gazprom la 30 septembrie s-a știut. Pentru faptul că la timp nu au fost solicitate cantități necesare de gaze pentru luna octombrie, precum și pentru neaducerea în rezerva de stat cantităților suplimentare de păcură sau alt tip de resurse energetice de alternativă, sunt multe întrebări către ministru Andrei Spânu. Astfel a fost slăbită semnificativ poziția Moldovei în negocieri cu Federația Rusă.

Dar la moment avem ceea ce avem. Starea de alertă, anunțată ieri, a speriat mai mult populația și agenți economici, dar nu a apropiat rezolvarea crizei. Termocentrală Cuciurgan a telefonat toate întreprinderile energetice din partea dreaptă a Nistrului și le-a anunțat că de mâine la ea să termină cărbune și vor fi reduse livrări de energia electrică. Prin urmare vor crește semnificativ importuri de energie din Ucraina. În asemenea condiții situația cănd noi împrumutăm temporar energia electrică de la țara vecină nu poate dura mult timp. Mai ales, dacă negocierile se vor întinde și după 1 noiembrie. Ucraina precis va cere semnarea unui contract comercial de furnizare a energiei electrice și mă tem că la un preț exorbitant.

Energocom a fost mandatat să caute gaz pe piața, însă operatorii din Ucraina și România propun combustibil albastru la 1200-1400 dolari. Din toate întreprinderile termoenergetice doar Termoelectrica poate activa pe păcură. Entitățile din regiuni pot funcționa doar pe gaze. Domnul Spânu a invitat reprezentanții Gazpromului la negocieri în Chișinău pentru azi-mâine, însă ei au refuzat să vină și au propus niște discuții pe zoom. Gazprom de la spionii săi cunoaște foarte bine toate vulnerabilitățile și greșelele Chișinăului și ne constrănge pentru semnarea unui contract neavantajos. Mecanismul de compensații nu va acoperi șocul de creștere a tarifelor de căteva ori, mai ales pentru industria autohtonă.

Întrebarea principală: ce de făcut? Moldova nu are argumente economice, mai ales după greșeli tactici cu reacția întărziată la problema. Repet încă odată poziția Platformei DA. E nevoie de pornit negocieri exclusiv politice cu implicarea prim-ministrului și președintei RM . Aceste negocieri trebuie de dus în paralel pe trei dimensiuni - Rusia, România și UE.

Gazoductul Iași-Chișinău poate asigura cu gazele întreg teritoriul pe partea dreaptă a Nistrului. Nu neapărat și Transnistria. Întreprinderea Vestmoldtransgaz, care gestionează gazoduct, este controlată indirect de statul român și direct de BERD. Gazul, care va veni în Moldova, tehnologic poate fi tot de la Gazprom, însă juridic el ar fi fie român, fie din alta țara europeană. În situația actuală extrem de dificilă și, totodată, avănd sprijinul fără precedent din partea partenerilor externi, Moldova trebuie să discute la nivel politic cu România și Uniunea Europeană minimum reeșalonarea plăților pentru gazele livrate pe gazoductul Iași-Chișinău sau alocarea subvențiilor întreprinderii Vestmoldtransgaz din partea Romăniei sau/și UE, astfel încăt prețul final pentru Moldova să nu depășească 400 dolari pentru 1000 m3.

Totodată, Moldova poate să elimine schema importurilor mărfurilor în Transnistria fără achitarea accizelor și TVA în bugetul de stat. Ajunge! Sute de milioane, încasate suplimentar, taman vor fi direcționate pentru compensații familiilor social vulnerabile la achitarea facturilor de gaz. Ce va face regiunea separatistă și oligarhii ruși cu uzina metalurgică, termocentrală și finanțarea armatei de ocupație, să găndească cei, care 30 de ani trag sforile!

Asemenea scenariu trebuie să cunoască și Federația Rusă, care a transformat Transnistria în colonie rusească, dar care supravețuiește economic datorită Moldovei din partea dreaptă a Nistrului. Este unicul argument forte a Chișinăului la negocieri cu imperiu. Mai ales că oricum noi căt mai devreme trebuie să ajungem la diversificarea reală a surselor energetice și la renunțarea la politica capitulantă față de Transnistria și Federația Rusă. Suntem în mare întărziere la acest capitol și plătim foarte scump pentru cedări și tradări permanente. Dar acum, în opinia mea, nu avem ce pierde și guvernarea este obligată să aibă o poziție verticală și profesionistă la negocieri cu Guvernul rus. Și nu cred că aceste tratative le poate duce în continuare Andrei Spânu.

Alexandru Slusari, fost deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, fost vicepreședinte al Parlamentului

Noutăţile partenerilor

comentarii: