image
Sursa foto: Profimedia

Marșul libertății: Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a cere plecarea lui Aleksandr Lukașenko

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” se vrea a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, relatează BBC, citat de digi24.ro.

Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Cei mai mulți manifestanți au venit îmbrăcați în alb și cu flori în mână, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute în timpul demonstrațiilor pașnice. S-au alăturat mișcării de protest muncitori din uzine, personal medical, dar și parașutiști.

Cu câteva ore mai înainte, președintele Lukașenko și-a făcut propriul miting și s-a adresat unei mulțimi de câteva mii de oameni, catalogându-i pe opozanți drept „șobolani”. El le-a cerut susținătorilor să se mobilizeze pentru a-și apăra „țara și independența”. Cu o zi înainte, liderul din Belarus, care se află de 26 de ani la conducerea țării, a cerut Moscovei ajutor în materie de securitate, invocând amenințări militare externe care ar plana la adresa țării. Lukanșenko a vorbit de două ori la telefon cu președintele Vladimir Putin în cursul acestui weekend.

Aleksandr Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiul militare pe care NATO îl desfășoară în Polonia și Lituania și s-a lansat într-o tiradă împotriva alianței militare occidentale. NATO a respins aceste acuzații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: