image
Sursa foto: washingtonpost.com

Bogătașii Franței nu au dat banii promiși pentru reconstrucția Notre Dame: Doar 10% din donațiile anunțate au fost virate

Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, a anunțat că, până acum doar 80 de milioane de euro au fost virați ca donații pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris din cele 850 de milioane adunați doar declarativ după incendiul care a distrus, pe 15 aprilie, o parte din acoperișul edificiului.

Notre Dame e neonorate sunt cele promise de cei mai bogați oameni ai Franței, în timp ce sumele virate aparțin unor cetățeni francezi și americani care au făcut, în general, donații relativ mici.

Astfel, lucrările care au început deja și salariile celor 150 de muncitori sunt finanțate din donațiile oamenilor de rând. ”Marii donatori nu au plătit. Niciun cent. Vor să știe exact pe ce sunt cheltuiți banii lor și să-și dea acordul înainte să dea banii, nu doar să plătească salariile muncitorilor”, a declarat André Finot, de la biroul de presă al Notre-Dame, citat de news.ro.

Imediat după incendiu, cele mai mari companii și familiile cele mai bogate din Franța au intrat într-o adevărată competiție pentru a obține recordul de cea mai mare donație pentru Notre-Dame. François-Henri Pinault, președintele companiei Kering, care deține mărcile Gucci și Yves Saint Laurent, a promis 100.000.000 de euro. Bernard Arnault, președintele LVMH, care deține Louis Vuitton și Dior, a anunțat o donație de 200.000.000 euro, aceeași sumă fiind promisă și de compania L’Oréal.

De asemenea, compania energetică Total s-a angajat să doneze alte 100 de milioane. Companiile susțin că așteaptă ca statul francez să semneze contractele pentru refacerea catedralei și să prezinte planul de reconstrucție astfel încât să înceapă plățile efective din donații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: