image
Sursa foto: News.ro

A doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei României; În RM sunt deschise 35 de secții de votare

Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis duminică, la ora 7:00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei României în sensul redefinirii familiei, procesul de vot urmând să se încheie la ora 21:00.

Procesul de votare la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a început în toată ţara fără incidente, a anunţat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din România, Monica Dajbog.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 35 de secţii de votare. Astfel, cei care dețin cetățenia română pot vota în următoarele locuri:

referendum româniareferendum românia

Prima zi a referendumului s-a încheiat cu o prezenţă de 5,72%, la urne venind 1.046.583 de votanţi, în condiţiile în care numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.950.674, care pot vota la referendum în 18.662 de secţii organizate în ţară şi 378 în străinătate, scrie News.ro.

Dintre aceştia, 18.278.496 sunt cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.780.733 sunt posesori de carte de identitate, iar 672.178 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de paşaport CRDS.

În mediul urban au votat până acum 636.435 de persoane, iar în mediul rural 410.148.

Pe judeţe, pe primul loc din punct de vedere al participării la vot s-a situat Dâmboviţa - 8,64%, Bihor - 8,57%, Dolj 0 7,78%,Mehedinţi - 7,50%, Caraş Severin - 7,33%.

Judeţe cu prezenţă redusă sunt Harghita - 2,22%, Covasna - 2,31%, 3,45% - Satu Mare.

În municipiul Bucureşti au votat 6.50 % dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente, respectiv 106.044, dar şi 9.368 pe listele speciale. În plus, au votat 1.041 de persoane folosind urna mobilă.

Un număr de 45.797 de persoane au votat până sâmbătă, la ora 21:00 în secţiile din străinătate, cele mai multe fiind în Spania, Italia şi Marea Britanie, unde sunt comunităţi mari de români. În Italia au votat 10111 români, în Spania 7661, iar în Marea Britanie au votat 6206 de persoane.

Întrebarea la care sunt chemaţi să răspundă alegătorii este: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", decizia Legislativului vizând revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care în ziua referendumului se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate vor vota la secţiile de la misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale.

Primii care au votat au fost românii din Auckland, unde scrutinul a început vineri la ora 21:00 (ora României), iar ultimii vor fi cei de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada, unde votul se va încheia luni, la ora 7:00 (ora României).

Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”.

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu paza militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirma rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului.Curtea Constituţională publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: