image
Sursa foto: Jurnal.md

Prom-LEX, apel către Guvern: Se întârzie cu înființarea Consiliului Național pentru Drepturile Omului

Promo-LEX solicită Guvernului Republicii Moldova crearea de urgență a Consiliului Național pentru Drepturile Omului și a Secretariatului Permanent pentru Drepturile Omului, instituții responsabile de coordonarea și monitorizarea implementării Planului Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului (PNADO) pentru anii 2018-2022.

Experții își exprimă îngrijorarea față întârzierea adoptării mecanismelor menite să pună în aplicare unul din cele mai importante mecanisme de monitorizare și valorificare a recomandărilor internaționale în domeniul drepturilor omului.

„Atragem atenția că lipsa mecanismului de coordonare compromite procesul de implementare și raportare, ce presupune obligația Consiliului să prezinte Parlamentului, până la data de 1 aprilie 2019, un raport cu privire la gradul de implementare a PNADO III”, se spune în apelul Promo-Lex.

Mai mult, potrivit experților, se compromite și raportarea intermediară în contextul Evaluării Periodice Universale.

Precizăm că, încă la 24 mai 2018, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la aprobarea Planului Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2018–2022.

Actul normativ prevede crearea de către Guvernul Republicii Moldova, în termen de 2 luni de la adoptarea hotărârii, a Consiliului Național pentru Drepturile Omului și a Secretariatului Permanent pentru Drepturile Omului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: