image
Sursa foto: Profimedia

Decizia luată de cel mai bogat om din Ucraina după ce a pierdut 20 de miliarde de dolari din cauza războiului

Rinat Akhmetov (55 de ani), patronul lui Șahtior Donețk, considerat cel mai bogat om din Ucraina, este pregătit să dea în judecată Rusia pentru daunele provocate de invazia pornită pe 24 februarie.

Patron al mai multor fabrici din Ucraina, inclusiv Azovstal, Akmetov a făcut o primă evaluare și consideră că pierderile sale se ridică în jurul sumei de 20 de miliarde de dolari.

”Cu siguranță voi da în judecată Rusia și voi cere daune pentru toate pierderile și afacerile distruse. Pierderile, după invazia Rusiei, sunt între 17 și 20 de miliarde de dolari (n.r- 15,85 - 18,65 de miliarde de euro). Suma finală va fi determinată în urma procesului împotriva Rusiei”, a declarat Rinat Akhmetov, potrivit economictimes.com.

În urmă cu câteva săptămâni, patronul lui Șahtior Donețk a anunțat că ambiția sa este aceea de a readuce oțelul produs în Mariupol pe cele mai mari piețe din lume, la fel cum a fost înaintea invaziei rusești. Acest lucru, pe lângă stimularea industriei din zonă, va spori considerabil averea lui Akhmetov.

”Mariupol este o tragedie mondială și un exemplu mondial de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de greu le este.

Ambiția mea este să mă întorc la un Mariupol ucrainean și vreau să-mi implementez planurile pentru ca oțelul din Mariupol să poată concura pe piețele mondiale ca până acum.

Desigur, avem nevoie de un program de reconstrucție internațională fără precedent, un fel de plan Marshall pentru Ucraina. Cred că vom reconstrui o Ucraina liberă, europeană, democratică și de succes după victoria noastră în acest război”, a declarat Rinat Akhmetov.

Akhmetov, a cărui avere a scăzut aproape la jumătate de la circa 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, conform Forbes, a declarat că va face tot ce depinde de el pentru a reconstrui oraşul Mariupol, în care deține două fabrici siderurgice, după ce luptele se vor opri. El a făcut donaţii de ordinul zecilor de milioane de dolari şi a spus că va continua să facă acest lucru.

Patronul lui Şahtior era cunoscut în anii trecuţi drept un apropiat al lui Vladimir putin, însă de la startul invaziei a demonstrat că este alături de Ucraina şi de preşedintele Volodymyr Zelensky.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: