image
Sursa foto: bridgemi.com

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea, din cauza sancțiunilor occidentale

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4,0% în al doilea trimestru din 2022, au arătat ieri datele preliminare ale serviciului federal de statistică Rosstat.

Economia se scufundă în recesiune după ce Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina la 24 februarie, declanșând restricții occidentale radicale asupra sectoarelor sale energetice și financiare, inclusiv înghețarea rezervelor rusești deținute în străinătate, ceea ce a determinat zeci de companii occidentale să părăsească piața.

Rosstat nu a oferit detalii suplimentare, dar analiștii au declarat că această contracție a fost cauzată de slăbiciunea cererii de consum și de consecințele sancțiunilor.

Analiștii băncii centrale se așteptau la o contracție de 4,3% a PIB-ului în al doilea trimestru, spunând că acesta este pe cale să scadă cu 7% în al treilea trimestru, relatează Reuters, citat de Economedia. Banca centrală estimează că economia va începe să-și revină în a doua jumătate a anului 2023.

Banca centrală a Rusiei a prezis în aprilie că PIB-ul va scădea cu 8%-10%, dar luna trecută a revizuit această previziune pentru a prognoza o contracție de 4%-6%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: