image
Sursa foto: esp.md

Șeful Delegației UE: Repetarea unor cazuri precum Laundromatul sau jaful bancar ar fi CATASTROFALĂ pentru RM

Controversata amnistie fiscală aduce cu sine riscuri enorme, mai ales în contextul fraudei bancare, dar și a celei mai mari operaţiuni de spălare de bani - Laundromatul. Îngrijorarea a fost exprimată de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Noi când am auzit pentru prima dată despre adoptarea acestei legi, eu am spus că aceasta aduce cu sine un mare risc de nerespectare a angajamentelor pe care și le-a asumat Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Același lucru e valabil și în cazul memorandumului de asistență macrofinanciară din partea UE, unde sunt indicate condiții foarte concrete. Este vorba despre lupta împotriva corupției și spălărilor de bani. Și aici e necesar ca RM să le îndeplinească fără echivoc. Acest lucru a fost deja menționat în primul raport privind liberalizarea vizelor, din decembrie anul trecut: că e nevoie de pași în aceste două direcții - lupta cu corupția și cu spălările de bani. Este un aspect foarte important pentru parteneriatul nostru. Și există dubii privind felul în care aceste lucruri pot fi realizate și ce poate aduce noua legislație”, a declarat Peter Michalko, într-un interviu pentru publicația de la Bălți ESP.

„În contextul unor experiențe precum frauda bancară, precum Laundromatul, există foarte multe riscuri și ar fi rău ca acestea să se adeverească, pentru că Moldova a încercat din greu să restabilească încrederea în domeniul economico-financiar. Repetarea unor cazuri legate de corupție și spălări de bani ar fi, în opinia mea, catastrofală”, a punctat ambasadorul UE.

În altă ordine de idei, diplomatul a declarat că Uniunea Europeană este foarte informată despre adevărata stare de lucruri de la noi din țară.

„În prezent este imposibil să ascunzi realitatea, mai ales între parteneri atât de apropiați ca UE și Moldova”, a conchis Peter Michalko.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: