image
Sursa foto: Profimedia Images

Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, spune că a fost răpit și adus înapoi în țara africană

Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a declarat vineri că a fost răpit și adus cu forța în Rwanda, unde este judecat pentru numeroase acuzații, printre care și terorism, informează Yahoo News.

Paul Rusesabagina a fost directorul unui hotel și a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului care a avut loc în 1994 în țara africană.

Rusesabagina, disident politic care a trăit în exil în Belgia și Statele Unite, a fost arestat în august, pe teritoriul Rwandei.

În acel moment nu s-a știut cu exactitate dacă Rusesabagina s-a întors voluntar în țară sau dacă a fost obligat să revină. „Am fost răpit pentru a ajunge aici”, a declarat Paul Rusesabagina într-un tribunal din capitala Kigali, în timp ce solicita eliberarea pe cauțiune. „Mi-au legat mâinile și picioarele și am avut ochii acoperiți”.

Procurorii au negat presupusa răpire și au anunțat că procedurile legale au fost urmate în cazul acestuia.

„Nimeni nu l-a răpit pe Paul Rusesabagina ... a fost reținut într-un loc recunoscut legal după ce a fost informat despre acuzațiile care i se aduc”, a declarat procurorul Jean Cabin Habimana.

Filmul „Hotel Rwanda” descrie felul în care Paul Rusesabagina, interpretat de Don Cheadle, s-a folosit de relațiile sale în calitate de director de hotel pentru a proteja etnicii Tutsi care fugeau din calea măcelului pornit de etnicii Hutu, în 1994. Aproximativ 800.000 de oameni au fost uciși în timpul genocidului din Rwanda.

Rusesabagina a dobândit ulterior cetățenia belgiană și a locuit în SUA. A devenit un critic vocal al președintelui Paul Kagame și a cerut într-un clip pe YouTube rezistență armată în fața guvernului.

În instanță, avocatul lui, Gatera Gashabana, a spus că lui Rusesabagina i-au fost violate drepturile.

Rusesabagina a mai cerut eliberarea pe cauține de două ori, însă cererile lui au fost respinse de instanță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: